2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöld fordulat kihívások elé állítja az európai nagyvárosokat

Az európai városoknak az uniós forrásokhoz való könnyebb hozzáférését és az európai zöld megállapodás helyi szintű végrehajtását célzó közös javaslatot készülnek bemutatni szerdán Brüsszelben a négy visegrádi ország fővárosának elöljárói, Karácsony Gergely budapesti, Matús Vallo pozsonyi, Zdenek Hrib prágai és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester.

A négy főváros között sok a hasonlóság. Messze az uniós átlagot meghaladó az egy főre jutó GDP-jük, ezért arányosan kevesebb támogatásra számíthatnak a regionális fejlesztési alapokból. Ugyanakkor jelentős kibocsátásért felelnek – Budapest például egymaga a negyedét jegyzi az üvegházhatást okozó gázok hazai kibocsátásának. Ezért a legnagyobb erőfeszítéseket tőlük követelik majd meg az új klímacélok és a fenntartható gazdasági modellre való áttérés – derül ki a Privátbankáron megjelent összefoglalóból.

A Budapesttel és más nagyvárosokkal szemben támasztott elvárások nincsenek arányban a számukra elérhető forrásokkal

– vélekedik Jávor Benedek, aki december elseje óta a magyar főváros érdekeit képviseli Brüsszelben. A korábbi magyar EP-képviselő szerint az európai zöld megállapodást alátámasztó méltányos átállási alap szabályait is úgy kellene alakítani, hogy abban helyet szorítsanak a városoknak.

Fotó: pxfuel.com

Egy, a következő keretköltségvetéstől független opció lenne a városokat célzó európai programok (például a „városi innovatív akciók”) költségvetési keretének megemelése, valamint a különböző programok összekapcsolása.

A városok előtt álló kihívásokat Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke is elismeri. A helyzet kezelésére elképzelhetőnek tartaná a Polgármesterek Globális Szövetségének mintájára egy új európai együttműködési forma létrehozását, ami a nagyvárosok részvételével kezelné ezeket a kihívásokat. De fontos együttműködési lehetőségként értékelte például a közlekedés átalakításához szükséges járműbeszerzéseik összekapcsolását is.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Szardínia, a sokarcú sziget (természetfilm) TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó)
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam