2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európai klímafordulat buktatói

Számos tisztázatlan probléma és kihagyott témakör nehezítheti meg, hogy a klímasemleges Európa megvalósítására megfogalmazott uniós program sikeresen megvalósuljon – figyelmeztet Csáth Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke Davosban, az uniós klímavédelmi célokat bemutató beszédében úgy fogalmazott: ha a klíma- és környezeti problémákra lehetőségként tekintenek, az hozzájárul az EU gazdaságának fenntartható növekedéséhez – idézi fel Csáth Magdolna Világgazdaságban megjelent írása.

A bizottság Investing in a Climate-Neutral and Circular Economy (Beruházás egy klímasemleges, körkörös gazdaságba) című, 2020. januári tervezete szerint a szükséges források az EU költségvetéséből, nemzeti hozzájárulásból és hitelből állnak majd össze.

A százmilliárd eurós Igazságos átalakítás mechanizmus azon régiók, munkavállalók és szektorok célzott támogatására szolgál, ahol az átalakítás a legnagyobb társadalmi feszültséget okozhatja.

Hiányosságok és Bizonytalanságok

A közgazdász egyetemi tanár elsőként a zöld fordulathoz szükséges összegek meghatározásának nehézségeire mutat rá. Az egyes országok ugyanis „nagyon eltérő helyzetben, fejlettségi szinten vannak. Ez többek között abban is megnyilvánul, hogy gazdaságuk energiaintenzitása, vagyis az, hogy az adott évi GDP előállításához mekkora energiafelhasználásra van szükségük, részben függ gazdaságuk szerkezetétől, részben pedig a technológiai színvonalától.”

A szakértő szerint a tervezett finanszírozás legnagyobb hibája, hogy megalkotásánál több tényezőt nem vettek figyelembe. Példaként említi a globális vállalatok régiókat átfogó működését, illetve az ehhez kapcsolódó szállítmányozást, amely a szabad kereskedelem legelkötelezettebb hívének számító Európai Unióban hatalmas szén-dioxid-kibocsátást és porszennyezést generál.

Az is fontos kérdés, hogy ha az EU-nak sikerülne is teljesítenie a tervezett klímacélokat, hogyan éri el, hogy más, üzleti szempontból ellenérdekelt országok is csatlakozzanak.

A stratégia számos, szerteágazó problémakört érint az energiahatékonyság növelésétől a hulladékcsökkentésen át a gazdasági ágazatok és a közlekedés átalakításáig. A közgazdász szerint kérdéses, elegendő-e erre a tervezett ráfordítás – különös tekintettel arra, hogy számottevő része bankhitel lesz.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam