2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Brexit az unió klímavédelmi teljesítményén is nyomot hagyhat

A Brexit veszélyeztetheti az EU klímavédelmi célkitűzéseinek a teljesítését, de a természet ügye ezen akár még nyerhet is.

Az Egyesült Királyság kilépésével az unió egyik mintadiákját veszítette el az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén. A britek kiválásával igen nehéz lesz elérni azt a célt, hogy 2050-re az EU-országok már ne bocsássanak ki üvegházhatást kiváltó, vagyis a légkör felmelegedését okozó anyagokat – számolt be a Neue Zürcher Zeitung alapján a Klubrádió.

Bár az Egyesült Királyságban az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás nem sokkal alacsonyabb, mint az EU-átlag, alig akad olyan uniós tagország, amely 1990-nel összevetve nagyobb arányban csökkentette volna kibocsátását.

Harminc évvel ezelőtt még sokkal több ipari üzem volt Nagy-Britannia területén, és azok kétharmadrészt szénerőművekben előállított áramot használtak fel. Ma az energia zömmel földgázból, atomerőműből, illetve szélerőműparkokból származik. Az Egyesült Királyság azon kevés számú országok egyike, amely már 2017-re teljesítette az 1990-hez képest számított 40 százalékos csökkentést.

A britek távozása után a bennmaradó országoknak két százalékponttal jobb teljesítményt kell nyújtaniuk ugyanannak az uniós összteljesítménynek a felmutatásához. És az is igaz, hogy a környezet szempontjából teljesen közömbös, hogy a britek EU-tagként vagy nem EU-tagként szennyezik kevésbé a légkört.

Fotó: needpix.com
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság környezetvédelmet szolgáló új javaslatokat fogadott el Több mint egymilliárd euróból valósulhatnak meg szén-dioxid-mentesítő projektek a kontinensen Számos tagállam vizsgázott rosszul hulladékkezelésből Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: klubradio.hu
Vissza
Hírfolyam