2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németország többé nem ad menedékjogot a klímamenekülteknek

2008 óta évente átlagosan 26,4 millió embernek kellett menekülnie a világon áradások, szélviharok, földrengések és szárazságok miatt. Németország most bejelentette, a továbbiakban nem tekinti menekülteknek a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyókat. A témában a nemzetközi szervezetek és az EU tagállamai közt sincs egyetértés.

„A szövetségi kormány nem tervezi, hogy a »klímaváltozást« mint menedékjogot biztosító indokot elismeri, és ennek érdekében változásokat tervez a menedékjogot szabályozó törvényben is” – olvasható a Bundestag oldalán minap közzétett közleményben.

„Azok a harmadik országból érkezők, akik kizárólag azért hagyják el otthonukat, mert a klímaváltozás hatásai negatívan érintik őket, nem minősülnek menekültnek a genfi egyezmény értelmében és a jelenleg hatályos nemzetközi jog szerint sem” – fogalmaznak a közleményben.

Illusztráció Fotó: visualhunt.com

Az Európai Parlament tavaly közzétett dokumentuma szerint 2008 óta átlagosan 26,4 millió embernek kellett menekülnie a világon áradások, szélviharok, földrengések és szárazságok miatt minden évben. A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák miatt a lakhelyük elhagyására kényszerülő emberek száma évek óta nő.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete, az International Organization for Migration (IOM) szerint – melynek jelentése itt olvasható – nem jó ötlet, hogy az 1951-ben elfogadott genfi egyezményt a klímaváltozáshoz kapcsolódó okok listájával módosítsák, mivel az gyengítené az általános menekültstátuszt, és egyes, védelemre szoruló csoportok esélyei romlanának így.

Az Environmental Justice Foundation azonban úgy véli,

a klímaváltozásnak és az ehhez kapcsolódó migrációs mozgásoknak komoly hatásuk lesz a geopolitikára a következő években.

Az EP jelentése szerint több fejlődő ország kérte már a parlamentet arra, hogy biztosítsa a klímamenekültek számára is a menekültstátuszt, de az egyes tagállamok között nincs egyetértés abban, hogy szükség van-e ennek az új kategóriának a megteremtésére.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Francia és német kollégáival folytat pénteken klímacsúcsot a kínai elnök A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam