2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bővül a magyar részvétel a nemzetközi klímavédelemben

Megjelent a magyar technológiaexport támogatására létrejött Nyugat-balkáni Zöld Központ első pályázati felhívása, így bővül a magyar részvétel a nemzetközi klímavédelemben – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten. A kiírásra Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok, felsőoktatási intézmények, szakmai egyesületek jelentkezhetnek.

Botos Barbara sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csütörtökön megjelent felhívás az Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Koszovóba, Észak-Macedóniába, Montenegróba és Szerbiába irányuló projekteket támogatja.

A magyar technológiaexport a megújuló energia, a vízgazdálkodás és a szennyvíztisztítás, a hulladékkezelés, az erdőgazdálkodás, a városi környezet fejlesztésében segítheti az érintett államokat

– tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország a nyugat-balkáni zöld projektekkel párhuzamosan továbbra is teljesíti nemzetközi kötelezettségeit.

A magyar kormány már 2015-ben egymilliárd forintot ajánlott fel az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye alatt működő Zöld Klíma Alap számára, az uniós tagállamok közül elsőként foglalta törvénybe a 2016-os párizsi klímaegyezményt, tavaly csatlakozott az EU 2050-ig szóló klímasemlegességi céljaihoz, idén pedig éghajlatvédelmi cselekvési tervet, energetikai és klímastratégiát fogadott el Illusztráció: Pixabay

Botos Barbara közölte, hogy a Nyugat-balkáni Zöld Központ ősszel újabb pályázati kiírást tesz majd közzé.

Az ITM által létrehozott Nyugat-balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a térségbe irányuló fejlesztéseket elsősorban az ottani környezetszennyezéssel, valamint a klímaváltozással indokolta. A térségben egyre jelentősebb a nyugati kezdeményezések és fejlesztési források szerepe, de az uniós csatlakozási folyamattal párhuzamosan a magyar vállalatok is jelentős szerephez juthatnak a Balkánra irányuló technológia- és tudásátadásban, és ez számottevő gazdasági hatásokat eredményezhet – mondta Örlős László.

A pályázat wbgc.hu honlapon érhető el. A 400 millió forintos keretösszeget költségvetési forrásból fedezik.

A kiírásra Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok, felsőoktatási intézmények, szakmai egyesületek jelentkezhetnek március 27-ig. A pályázók 15 és 50 millió forint közötti összeget kaphatnak, a projekt összegének legalább 15 százalékát kell önerőből fedezniük.

Neked ajánljuk
Ezek a zöld ötletek valósulhatnak meg Budapesten Klímabarát települések kerestetnek Magyar fotós is esélyes az év legviccesebb természetfotója díjra Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam