2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tíz év alatt tízmillió fa – Orbán Viktor ismertette a magyar klímastratégia célkitűzéseit

A miniszterelnök évértékelőjében leszögezte: A klímaválság nem új keletű ügy, és ezzel Áder János köztársasági elnök szemléletformáló munkájának is köszönhetően a magyarok is tisztában vannak. A kormány az elkövetkező tíz évben számos módon tesz azért, hogy a jövő nemzedékekkel szembeni felelősség jegyében megóvja hazánk élővilágát.

Az Urópai Unió tagállamai nemrégiben megegyezésre jutottak és célul jelölték ki, hogy 2050-re szén-dioxid-mentes legyen az európai gazdaság, emlékeztetett a miniszterelnök. Nehezen bár, de ez Magyarországon is lehetséges – fogalmazott. Ezt a célt szolgálja a kormány napokban elfogadott klímavédelmi akcióterve.

Az új program értelmében 2030-ra a Magyarországon előállított energia kilencven százalékban szén-dioxid-mentes lesz.

A környezetvédelmi intézkedések közül Orbán Viktor elsőként a hulladékhelyzet megoldására tért ki: „július 1-jével megkezdjük az illegális hulladéklerakók felszámolását, és megbüntetjük a szennyezőket. Két év múlva tiszta, rendezett és takaros ország képét akarjuk mutatni.”

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök emellett bejelentette, hogy

betiltásra kerül az egyszer használatos műanyagok forgalmazása, és megteremtik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltásának feltételeit.

Orbán Viktor fontos feladatnak nevezte, hogy megvédjük természetes vizeinket a külföldről ideérkező hulladékoktól. A folyókon uralkodó hulladékhelyzet orvoslására már most is működik egy kísérleti program, biztató eredményekkel. „Úgy látom képesek leszünk a Dunát és a Tiszát megtisztítani a műanyagoktól.”

A felső-tiszai hulladékmentesítési projektben részt vevő úszómű a Tiszán 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Emellett szigorú környezetvédelmi előírásokat helyezett kilátásba az országban működő multinacionális cégek számára, ugyanakkor bejelentette, hogy a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozások megújulóenergia-termelését.

Az erdősítés fellendítésére a jövőben „minden újszülött után tíz fát fogunk ültetni” – közölte a miniszterelnök. 

„Ez évente egymillió új fát jelent, és ezzel 2030-ra elérjük, hogy az ország erdővel borított területe 27%-ra növekedjen.”

A klímastratégia értelmében a következő tíz évben meghatszorozódik a naperőművek kapacitása, támogatásokkal segítik az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, 2022-től pedig a városi közlekedésben csak elektromos
buszok forgalomba állítását engedélyezik.

Orbán Viktor bejelentette a zöld államkötvény bevezetését is: aki ilyen kötvényt
vásárol, az a klímavédelem ügyét támogatja, mert a kormány vállalja, hogy az ebből befolyó pénzt csak klímabarát programokra fordítja.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam