2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezettel szembeni könyörtelenség további erőszakot szül

Jenny Springer, az IUCN globális jogvédelmi programjának igazgatója szerint a természet elleni bűncselekmények pusztítják az ökoszisztémákat, de mellette gyakran a nők és a helyi, elszigetelt közösségek elleni erőszak új formáit is magukkal hozzák.

Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) főtitkára, Grethel Aguilar szerint a természet pusztulása az élelmezéstől a munkahelyeken át a biztonsági kérdésekig nagyon sok területen meghatározóvá vált. Egy most megjelent kutatásuk pedig ráirányítja a figyelmet arra a sokáig alulkezelt kérdésre, hogy a természetnek okozott károk hogyan vezethetnek a nők elleni erőszak növekedéséhez – számol be róla a 444.hu.

A kutatásban az IUCN  szakemberei több mint ezer forrás alapján a nemi alapú erőszak és a természet ellen elkövetett bűncselekmények közötti kapcsolatot térképezték fel, olyan eseteket vizsgálva, mint az illegális nyersanyag-kitermelés vagy az orvvadászat.

Eredményeik alapján közvetlen összefüggés figyelhető meg környezetrombolás fokozódása és a nemi alapú erőszak terjedése között.

A jelenség illusztrálására a kutatás beszámol róla, hogy az illegális bányák működését, illetve Dél-Kelet-Ázsiában az illegális halászati tevékenységet hogyan kíséri a szexuális erőszak és a gyerekmunka alkalmazása, vagy hogy Afrika egyes részein az illegális fakitermeléshez hogy kapcsolódik a közelben élő nők szexuális kizsákmányolása.

Fotó: pickpik.com

Ráadásul ahogy a klímaváltozás következtében egyes természeti erőforrások egyre szűkösebbé válnak, a nőknek és lányoknak egyre többet kell majd gyalogolniuk, hogy élelmiszert, vizet vagy tüzelőt gyűjtsenek, ami szintén megnövelni az ellenük elkövetett támadások lehetőségét.

A jelentés arra is kitér, hogy a szexuális erőszak egyre gyakrabban alkalmazott fegyver a környezetvédő és emberi jogi aktivistákkal szemben. Számos őslakos nőnek kell szembenéznie a nemi alapú erőszakkal csak azért, mert a közösségeik szeretnék megvédeni a területeiket és a természeti erőforrásaikat az illegális kitermelőkkel szemben.

Neked ajánljuk
Környezeti vészhelyzetet rendeltek el Brazília közép-nyugati részén A brazil kormány mégsem hagy fel az Amazonas védelmével A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam