2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyarok többsége a szennyezőkre terhelné a klímavédelem költségeit

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a magyar emberek több mint háromnegyede olyan elosztási rendszerrel értene egyet az Európai Unióban, amely a terhek többségét „a valódi szennyezőkre hárítja”.

Az 1000 fő megkérdezésével készült kutatás alapján a magyarok elsöprő többsége (91 százaléka) a terheket a lakosság helyett a nagyvállalatokra és a nagy kibocsátó országokra, azaz „a valós szennyezőkre terhelné”. Mindennek hátterében az áll, hogy

a magyar lakosság csaknem kétharmada (60 százaléka) a klímaváltozást okozó környezetszennyezésért elsősorban a szabályokat be nem tartó nagyvállalatokat, cégeket teszi felelőssé.

A magyar kormány környezetpolitikájában szereplő, nemrég bejelentett intézkedések: a napelemek támogatása, az erdőtelepítések, az egyszer használatos műanyagokkal szembeni szankciók, az elektromobilitás ösztönzése, valamint az okostechnológiák terjesztése mind nagy népszerűségnek örvendenek a válaszadók körében.

Fotó: Hloom Templates/flickr.com

Ezzel szemben a lakosságot is sújtó, az energiafelhasználást adóztató brüsszeli javaslatok kifejezetten népszerűtlenek: a lakóépületek után fizetendő szén-dioxid-adó bevezetését és az üzemanyagokat terhelő adók emelését a megkérdezettek 81 százaléka, a lakossági energiaárak növelését pedig 84 százaléka elutasítja.

Ugyanakkor össztársadalmi konszenzus van a tekintetben, hogy a kormánynak határozottan fel kell lépnie az illegális szemétlerakóhelyek felszámolása érdekében.

Illegális hulladéklerakó a Terebesi erdőben Fotó: hulladekvadasz.hu
Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam