2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ leggazdagabb embere tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, aki egyebek mellett az Amazon internetes áruház alapítója és a The Washington Post című amerikai napilap tulajdonosa, hétfői bejelentésében úgy fogalmazott: másokkal együtt szeretné „a pusztító hatású klímaváltozás elleni küzdelem új útjait feltárni.”

Ennek érdekében a Bezos Föld Alapítvány (Bezos Earth Foundation) már az idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását adományokkal és ösztöndíjakkal.

„A klímaváltozás a Földünket fenyegető legnagyobb veszély” – írta Instagram-oldalán Bezos. Hangsúlyozta, hogy

a bolygó megmenthető, de ehhez „a nagyvállalatok, a kis cégek, a nemzetállamok, a globális szervezetek és az egyének közös akciója szükséges”.

Az 56 éves Bezost – akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 130 milliárd dollárra becsüli – korábban a saját vállalkozásainak a munkatársai is cselekvésre sürgették a környezet védelme érdekében, és szemére hányták, hogy finanszírozza az évente egymilliárd dollárba kerülő Blue Origin nevű űrprogramot, amely nagyon nagy szén-dioxid-kibocsátással jár.

Jeff Bezos Fotó: Seattle City Council from Seattle/Wikimedia Commons

Idén januárban több száz Amazon-alkalmazott írta alá azt a levelet, amely erőteljesen bírálta a céget, mert nem tesz eleget a környezet védelméért, a globális felmelegedés csökkentéséért, noha tavaly szeptemberben Bezos azt ígérte, hogy 2040-ig eljut a nulla karbonkibocsátásig, és 2030-ra 100 százalékig átáll a megújuló energiákra. Bezos bejelentése után elemzők meg is jegyezték: éppen az Amazon számára jelent nagy kihívást az ígéret, hiszen az internetes óriásvállalat évente mintegy tízmillió csomagot szállít ki autóval, dízellel működő mikrobusszal és részben drónnal, tehát nagy a szénlábnyoma.

Neked ajánljuk
Idén az online térbe költözött Közép-Európa egyik legjelentősebb környezetipari szakkiállítása A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz Sikeresen teljesítette klímavédelmi vállalásait a Facebook Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam