2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy újabb kis jégkorszak sem húzna ki minket a csávából

Egyes kutatók szerint az utolsó napciklusban megfigyelt alacsony energiakibocsátás a kis jégkorszakként elhíresült hideg periódusért is felelős szoláris minimum előjele lehet, ami az elkövetkező évtizedekben a klíma alakulását is befolyásolhatja  – erre a felvetésre reagált a NASA klímavédelemmel foglalkozó blogjának legújabb bejegyzésében.

A Nap energiakibocsátása nem állandó. A napfolttevékenység erősödése, illetve gyengülése egyrészt egy viszonylag jól előrejelezhető 11 éves ciklust követ. Ha az elmúlt másfél évszázad naptevékenységének adatait összevetjük a földfelszín hőmérsékletének alakulásával, egyértelműen kiderül, hogy a hőmérséklet emelkedése jelentős – ugyanakkor nem függ össze a Nap energiakibocsátásával.

A Nap felől érkező energia mennyisége ugyanis a ciklikus változások mellett összességében nem mutatott növekedést. 

A naptevékenység és a globális hőmérséklet alakulása. A vékony vonalak az éves, a vastagabb vonalak a 11 éves periódusnak megfelelő átlagos hőmérsékletet, illetve egységi földterületre jutó napenergiát jelölik Fotó: NASA/JPL-Caltech

A Nap azonban olykor elcsendesedik: a napfoltok ritkábbá válnak, a kibocsátott energia mennyisége lecsökken.

Ezt a jelenséget szoláris minimumnak nevezzük. Az erőteljes vulkáni tevékenység mellett ez vezetett az 1650 és 1715 között bekövetkezett extrém hideg időszakhoz, amelyet kis jégkorszak néven jegyez a történelem.  

Aert van der Neer: Téli tájkép korcsolyázókkal (1660 körül) Fotó: Wikimedia Commons

De mekkora hatást várhatnánk egy szoláris minimumtól? 

A naptevékenységet vizsgáló kutatók becslése szerint egy ilyen időszak klímára gyakorolt hatása megközelítőleg az emberi tevékenységhez köthető szén-dioxid-koncentráció hároméves időtartam alatt mérhető növekedésének hatásával lenne egyenértékű.

Vagyis a fosszilis energiaforrások elégetése miatt fellépő üvegházhatás számlájára írható melegedés hatszor nagyobb, mint az esetleges szoláris minimum több évtizedétől várható hűtő hatás.

Egy szoláris minimum legfeljebb késleltetni tudná az emberi tevékenység hatására bekövetkező felmelegedést – derül ki a NASA klímaváltozással foglalkozó blogján megjelent írásból.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak Tetszettek a fogyasztóknak a Coca-Cola papírpalackjai
Tovább a forrásra: nasa.gov
Vissza
Hírfolyam