2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utat tör a metán az Északi-sarkon

A NASA tudósainak felmérése szerint az Északi-sarkon 2 millió helyen szivárog a talajból a metán.

A globális felmelegedéssel kapcsolatos egyik legnagyobb probléma, hogy elolvadhatnak a sarki jégsapkák. Ha ez bekövetkezik, akkor az jelentős mértékben megemeli majd a tengerek vízszintjét, ráadásul a jégtakaró olvadásával óriási mennyiségű metán kerülhet a légkörbe, ami lényegében katalizálja a globális felmelegedést – írja a hvg.hu.

A szakemberek a Geophysical Research Letters című tudományos szaklapban közzétett tanulmányukat megalapozó felméréseket még 2017-ben végezték el. Több mint 400 alkalommal repültek el az Északi-sark felett, hogy egy speciális eszköz segítségével átvizsgálják a területet, és megtudják, milyen mértékű a sarkköri metánkibocsátása.

A tudósok nagyjából 51 800 négyzet-kilométernyi területet fésültek át, és olyan pontokat kerestek, ahol a metán légköri koncentrációja meghaladja a 3000 ppm-es értéket.

A helyzet drámai: már mintegy 2 millió helyszínen szivárog a talajból a metán. A NASA tudósai szerint a metánforrások többsége az olvadás miatt kialakult vízfelszín 40 méteres sugarú körén belül található. Ennek miértjét ugyanakkor egyelőre még nem sikerült megfejteniük.

A permafroszt olvadásával létrejött termokarsztos tó Alaszkában Fotó: NASA/JPL-Caltech
Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam