2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar találmánynak hála nyűgből értékké válhat a szén-dioxid

Köntös Zoltán vegyész-közgazdász felfedezte, miként lehet nagy mennyiségben hasznos anyaggá alakítani a klímaváltozásban meghatározó szerepet játszó üvegházgázt.

Köntös Zoltán fefedezésének lényege, hogy a szénsavból fény és a megfelelő katalizátor segítségével hangyasavat állít elő – derül ki a Válasz Online exkluzív interjújából.

A kutató az értékes fulvinsav szénből történő előállítására hozta létre IOI Investment nevű kutatócégét. A szén-dioxid átalakításához is ezt a vegyületet, illetve egy nemesfémet alkalmazott. Az volt a célja, hogy az általa alkalmazott technológia ne csak megszabadulni segítsen a szén-dioxidtól, hanem értéket hozzon létre belőle.

„Meggyőződésem, hogy nem megoldás, ha fizikailag nyúlunk a szén-dioxidhoz, azaz terelgetjük erre meg arra. Az igazi eredmény, ha kémiailag transzformáljuk.”

A folyamatban keletkező hangyasav hidrogéntárolásra történő alkalmazása Köntös Zoltán szerint egy ilyen alkalmazási terület lehet, mivel a hidrogénnek nagyon jó az energiasűrűsége, és célszerű folyadékban tárolni, mert így a legkönnyebb mozgatni. „A hangyasav fény hatására termikusan elbomlik – praktikusan hidrogénre és szén-dioxidra. Előbbi maga az energia, utóbbit meg visszaforgatjuk a hangyasavgyártásba.”

Az új találmány nagybani alkalmazásával „a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nem gigantikus ráfordítás lenne, hanem biznisz” – fogalmazott Bódis András kérdéseire válaszolva a kutató.

Köntös Zoltán vegyészmérnök-közgazdász laboratóriumában 
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Neked ajánljuk
A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk A légkör szén-dioxid-tartalma hamarosan elérheti az ipari forradalom előtti érték másfélszeresét Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma? Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: valaszonline.hu
Vissza
Hírfolyam