2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar találmánynak hála nyűgből értékké válhat a szén-dioxid

Köntös Zoltán vegyész-közgazdász felfedezte, miként lehet nagy mennyiségben hasznos anyaggá alakítani a klímaváltozásban meghatározó szerepet játszó üvegházgázt.

Köntös Zoltán fefedezésének lényege, hogy a szénsavból fény és a megfelelő katalizátor segítségével hangyasavat állít elő – derül ki a Válasz Online exkluzív interjújából.

A kutató az értékes fulvinsav szénből történő előállítására hozta létre IOI Investment nevű kutatócégét. A szén-dioxid átalakításához is ezt a vegyületet, illetve egy nemesfémet alkalmazott. Az volt a célja, hogy az általa alkalmazott technológia ne csak megszabadulni segítsen a szén-dioxidtól, hanem értéket hozzon létre belőle.

„Meggyőződésem, hogy nem megoldás, ha fizikailag nyúlunk a szén-dioxidhoz, azaz terelgetjük erre meg arra. Az igazi eredmény, ha kémiailag transzformáljuk.”

A folyamatban keletkező hangyasav hidrogéntárolásra történő alkalmazása Köntös Zoltán szerint egy ilyen alkalmazási terület lehet, mivel a hidrogénnek nagyon jó az energiasűrűsége, és célszerű folyadékban tárolni, mert így a legkönnyebb mozgatni. „A hangyasav fény hatására termikusan elbomlik – praktikusan hidrogénre és szén-dioxidra. Előbbi maga az energia, utóbbit meg visszaforgatjuk a hangyasavgyártásba.”

Az új találmány nagybani alkalmazásával „a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nem gigantikus ráfordítás lenne, hanem biznisz” – fogalmazott Bódis András kérdéseire válaszolva a kutató.

Köntös Zoltán vegyészmérnök-közgazdász laboratóriumában 
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Neked ajánljuk
Kína új kibocsátási célja az elmúlt öt év legfontosabb klímavédelmi fejleménye Csehország elutasítja az unió új klímavédelmi célját Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: valaszonline.hu
Vissza
Hírfolyam