Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomtatott karórák a tudatos anyaghasználat jegyében

A magyar fejlesztésű, testre szabható Visel Design karórák megálmodói számára már az alapanyag kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a gyártás minél kevesebb hulladékkal valósulhasson meg.

A környezettudatos szemlélet nem véletlen, hiszen a márka megalapítója, Gyenge László otthonosan mozog a hulladékfeldolgozás világában. Kezdetben fával kísérletezett, azonban az anyag korlátai miatt új utakat keresett – derül ki PandArte Marie Claire-nél megjelent interjújából.

A 3D-technológia nemcsak nagyobb alkotói szabadság, de a felesleges hulladék elkerülése miatt is jó választásnak bizonyult.

A Visel Design karórák alkatrészeinek többsége – a tok, a hátlap, a perem, a skála, a számlap és az óraműtartó – nyomtatással készül. Alapanyaguk PLA, azaz kukoricakeményítőből készülő műanyag. Az alkotók különösen kedvelik ennek faporral kevert változatát.

Fotó: Viseldesign/facebook.com

Mivel a felhasznált anyagok egyelőre csak speciális körülmények között komposztálhatók, ezért terveik szerint egyelőre azt a kevés hulladékot, amit termelnek, inkább bedarálják, és újra alapanyagot készítenek belőle.

A márka honlapján található egy karóratervező, ahol a tok, a számlap, a hátlap, a skála és a perem színe változtatható. Így vonják be az érdeklődőket a tervezésbe. Ráadásul ezzel azt is biztosítani tudják, hogy az órákból olyan modellek készüljenek, amelyekre valós igény van. 

Fotó: Viseldesign/facebook.com
Neked ajánljuk
Vitorlát bontott a legújabb környezetbarát cipőkollekció Az alkalmazkodás új útjain Évtizedek óta nem volt ilyen tiszta India levegője Így készíts a természet színeiben pompázó tojásokat A leginspirálóbb hazai összefogások
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam