2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban?

A zöldkötvények jegyzéséből befolyó összegeket kizárólag zöldprojektek finanszírozására lehet felhasználni, szigorúan meghatározott és független szervezetek által tanúsított, akkreditált módon – derül ki Szakáli István Lóránd, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdászának Origón megjelent írásából.

Ezzel a pénzügyi eszközzel eddig elsősorban vállalatok, önkormányzatok, fejlesztési bankok, jegybankok, az Egyesült Államokban akár egyetemek is éltek, azonban szuverén államok az államháztartás finanszírozására, illetve államadósságuk menedzselésére sokáig nem használták. 

Világviszonylatban  Lengyelország volt az első, ahol zöldállamkötvényt bocsátottak ki 2016 decemberében, ami annyira jól sikerült, hogy az eredetileg tervezett 500 millió eurós keretet a sokszoros túljegyzésre hivatkozva 750 millió euróra emelték.

A kötvények iránt annyira nagy volt az érdeklődés, hogy az eredeti tervekhez képest a referenciahozam feletti 0,60 százalékpontos hozamot sikerült 0,12 bázisponttal csökkenteni, ami még kedvezőbb költségvetési forrásbevonást tett lehetővé.

A nemzetközi tanúsítócégek, mint az ESG (társadalmilag felelős befektetések) piacán vezető helyzetben lévő Sustainalytics megállapítása szerint a zöldállamkötvények bevezetését, az abból befolyó összegek felhasználását, a támogatható projektek kiválasztását, monitoringját szabályozó Lengyel Zöld Kötvény Keretrendszer teljes összhangban van az irányadó nemzetközi sztenderdekkel.

A keretrendszernek megfelelően a befolyó forrásokból kizárólag

  • környezetbarát közlekedést,
  • fenntartható mezőgazdasági és vidékfejlesztési tevékenységet,
  • megújulóenergia-termelést, erdősítést és fenntartható erdőgazdálkodást,
  • hulladékmenedzsmentet,
  • nemzeti parkokban megvalósuló fejlesztéseket
  • és klímabarát szemléletformáló projekteket lehet támogatni.

Szakértők becslése szerint az elkövetkező években a zöldkötvények piacának dinamikus növekedése várható, ami akár alapjaiban is átrendezheti a nemzetközi kötvénypiacokat.

Fotó: pikrepo.com
Neked ajánljuk
Kiderült, hogyan vezetné be a karbonvámot az Európai Bizottság Beválhat az emberi civilizáció végével kapcsolatos prognózis? A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam