2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban?

A zöldkötvények jegyzéséből befolyó összegeket kizárólag zöldprojektek finanszírozására lehet felhasználni, szigorúan meghatározott és független szervezetek által tanúsított, akkreditált módon – derül ki Szakáli István Lóránd, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdászának Origón megjelent írásából.

Ezzel a pénzügyi eszközzel eddig elsősorban vállalatok, önkormányzatok, fejlesztési bankok, jegybankok, az Egyesült Államokban akár egyetemek is éltek, azonban szuverén államok az államháztartás finanszírozására, illetve államadósságuk menedzselésére sokáig nem használták. 

Világviszonylatban  Lengyelország volt az első, ahol zöldállamkötvényt bocsátottak ki 2016 decemberében, ami annyira jól sikerült, hogy az eredetileg tervezett 500 millió eurós keretet a sokszoros túljegyzésre hivatkozva 750 millió euróra emelték.

A kötvények iránt annyira nagy volt az érdeklődés, hogy az eredeti tervekhez képest a referenciahozam feletti 0,60 százalékpontos hozamot sikerült 0,12 bázisponttal csökkenteni, ami még kedvezőbb költségvetési forrásbevonást tett lehetővé.

A nemzetközi tanúsítócégek, mint az ESG (társadalmilag felelős befektetések) piacán vezető helyzetben lévő Sustainalytics megállapítása szerint a zöldállamkötvények bevezetését, az abból befolyó összegek felhasználását, a támogatható projektek kiválasztását, monitoringját szabályozó Lengyel Zöld Kötvény Keretrendszer teljes összhangban van az irányadó nemzetközi sztenderdekkel.

A keretrendszernek megfelelően a befolyó forrásokból kizárólag

  • környezetbarát közlekedést,
  • fenntartható mezőgazdasági és vidékfejlesztési tevékenységet,
  • megújulóenergia-termelést, erdősítést és fenntartható erdőgazdálkodást,
  • hulladékmenedzsmentet,
  • nemzeti parkokban megvalósuló fejlesztéseket
  • és klímabarát szemléletformáló projekteket lehet támogatni.

Szakértők becslése szerint az elkövetkező években a zöldkötvények piacának dinamikus növekedése várható, ami akár alapjaiban is átrendezheti a nemzetközi kötvénypiacokat.

Fotó: pikrepo.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam