2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európai zöld megállapodás hazánknak is fontos lehetőséget jelent

Az Európai Bizottság programja, az európai zöldmegállapodás (Green Deal) nem ellenünk van, hanem olyan lehetőség, amellyel élnünk kell – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

A miniszter szerint a Green Deal előnyös lehet a magyar termelőknek, de a programban rejlő lehetőségek kihasználásához föl kell vennünk a megfelelő szemüveget, és azon keresztül nézve kell végiggondolnunk, milyen az Európai Bizottságnak és Magyarországnak is megfelelő megoldásokat tudunk alkalmazni – írja a Világgazdaság.

Ha lehetővé tesszük például azt, hogy a zöldítésbe ne csak lágy szárú, hanem fás szárú növények is bekerülhessenek, akkor a telepített erdők nagysága jócskán meg tud növekedni. Mezővédő erdősávok alakulhatnak ki, amelyek az apróvadállományra, a beporzókra, a környezet hűtésére, ezen keresztül pedig a mikroklímára hatalmas pozitív hatással lennének – fejtette ki a miniszter.

Ez csak egy azok közül az intézkedések közül, amelyek a magyar termelők számára hasznosak, a brüsszeli klímapolitikai elvárásoknak is megfelelnek, és ott van a levegőben, hogy valóban meg is valósulhatnak.

Nagy István azt is szeretné elérni, hogy ne csak a termőföldre járjon SAPS, vagyis egységes területalapú támogatás, hanem a tavi felületekre is. Így megérné például olyan területeken, amelyeken a gazdálkodók most kínlódnak, haltenyésztésre is alkalmas ideiglenes víztározót létrehozni.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam