2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fosszilis tüzelőanyagok az eddig véltnél is jobban károsították a klímát

Egy új kutatás alapján az emberiség mostanáig messze alábecsülte az olajipar metánkibocsátását. 

Az ipari forradalom előtt 25-40 százalékkal kevesebb fosszilis eredetű metángáz került a légkörbe, mint azt a szakemberek korábban feltételezték – írja a Guardian alapján a Népszava.

Vagyis az emberi tevékenység következtében az eddig véltnél 25-40 százalékkal több metán kerülhetett a légkörbe.

A kutatás az amerikai University of Rochester nevű egyetemen készült, és csütörtökön jelent meg a Nature tudományos folyóiratban. A tudósok a természetesen felszabaduló, de fosszilis eredetű metán mértékét mérték meg grönlandi gleccserekből származó légköri minták segítségével. Azt, hogy a vizsgált metán nem biogén eredetű, tehát nem élő szervezetekből származik, a molekulákban kötött szén sajátosságai alapján tudták megmondani. 

A fosszilis metán elsősorban az olajipar tevékenysége nyomán jut a légkörbe. Üvegházhatású gázról van szó, amely ráadásul két évtizedes távlatban a szén-dioxidnál 80-szor erősebb melegítő hatással bír. Egy korábbi kutatás azt is megállapította, hogy az Egyesült Államok olaj- és gázipari létesítményei 60 százalékkal több metánt termelnek, mint amennyit bevallanak. 

Fotó: piqsels.com
Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet Bécs belvárosából kitiltják az autókat A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam