Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 9., Erhard
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon van Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe

A kormányhivatal civilek és egy magánszemély kezdeményezésére 2019-ben felülvizsgálta a Sajó-völgy levegőminőségi tervét, az év végén pedig új tervezetet tett közzé.

A Sajó-völgy egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe, főképp a háztartási tüzelés miatt. A Levegő Munkacsoport javaslatokat fogalmazott meg a területre vonatkozó levegőminőségi tervezet kiegészítésére – idézi a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményét a Noizz.

A civil szervezet sürgetőnek nevezi az illegális égetések elleni fellépés részletes kidolgozását, az ellenőrzés személyi és tárgyi feltételeinek megteremtését, a hatósági együttműködések erősítését és új technológiák felhasználását. A drónok például – mint írták – a kémények füstjéből is ki tudják szűrni az illegális égetéseket.

Segítheti a helyzet megoldását az épületszigetelések és tüzelőberendezések csereprogramja, a szociális tűzifaprogram kiterjesztése, a lignitbányászat bővítésének tilalma vagy az alacsony energiaigényű szociális bérlakások építése.

A Levegő Munkacsoport szorgalmazza emellett a környezetbarát közlekedést segítő intézkedések határidőinek és költségvetésének kidolgozását.

Fotó: MTI Fotó: Vajda János
Neked ajánljuk
Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét ITM-államtitkár: a magyarok készek arra, hogy tegyenek a környezetvédelemért Történelmi csúcsot döntött a hazai napenergia-termelés Támogassuk bátran a boldog(abb) csirkéket Járványban sem kell az egyszer használatos eszközök felé fordulni
Tovább a forrásra: noizz.hu
Vissza
Hírfolyam