2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jó példa tényleg ragadós

Néha környezettudatosan élni igazi szélmalomharcnak tűnhet: nehéz elhinni, hogy egyetlen ember környezettudatos törekvései bármit is jelentenének a klímaváltozás megfékezésében. Egy friss kutatás szerint azonban igenis számít, ha valaki klímabarát módon éli a mindennapjait. A környezettudatosság ugyanis ragadós: jó döntéseink másokat is cselekvésre bírhatnak.

Sokszor értelmetlennek tűnhet otthon szelektíven gyűjteni a szemetet, kevesebb vizet használni, biciklivel járni autó helyett – ha belegondolunk, mindez édeskevés akkor, ha az ipar nagy szereplői nem tesznek semmit, hogy környezettudatosabban működjenek – írja az Nrgreport.

Az amerikai Center for Behavior and the Environment (Viselkedési és Környezettudatossági Központ) friss tanulmánya szerint

elég lenne, ha az amerikaiak mindössze tíz százaléka elsajátítana hét alapvető környezettudatos törekvést, ez 6 éven belül 8 százalékkal csökkentené a lakosság károsanyag-kibocsátását.

A Yale Erdészeti és Környezeti Tanulmányok Iskolájának kutatói szerint egyre többször bizonyosodik be tudományosan is, hogy az egyén zöldenergia-választásai befolyásolják a körülötte élőket. Kutatásaik szerint a jó példa sokszor a technológia áránál vagy a kényelemnél is nagyobb hatással van a döntéseinkre.

Egy korábbi felmérésükből például kiderült, hogy ha valaki egy környéken napelemet installál a házára, az statisztikailag mérhetően megnöveli a környéken felállított napelemek számát.

Napelelmek lakóházak tetején a Zala megyei Nagypáliban
Fotó: MTI Fotó: Varga György
Neked ajánljuk
Az égi városból figyeli tovább a fejleményeket a fenntartható megoldások brazil úttörője Újabb környezetbarát lakóparkkal bővül Bécs A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam