Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan

Az ügyfeleknek kiküldött jelentésükben a bank közgazdászai azt állítják, hogy beavatkozás nélkül katasztrofális következményekkel kell számolni.

A JP Morgan közgazdászai, David Mackie és Jessica Murray kemény szavakat használnak friss jelentésükben. A szakemberek szerint a klímaváltozás veszélybe sodorja az emberi létet a „ma ismert formájában” – írja a Portfolio.

A szén-dioxid-kibocsátás a következő évtizedekben tovább hat majd az éghajlatra, ami nagy valószínűséggel visszafordíthatatlan folyamat lesz – írják. A klímaváltozás hatással lehet a gazdasági növekedésre, az egészségügyre és a várható élettartam alakulására. Feszültségeket okozhat a vízkészletek tekintetében, éhínség jöhet, migrációt idézhet elő, politikai konfliktusokat okozhat és rombolhatja a biodiverzitást.

Fotó: visualhunt.com

A klímaváltozás hatásainak enyhítésére a nettó szén-dioxid-kibocsátást 0-ra kellene csökkenteni 2050-re, ennek érdekében pedig globális adót kellene kivetni. De ez valószínűleg nem fog mostanában megtörténni – figyelmeztet a JP Morgan.

A fejlett országok ugyanis amiatt aggódnak, hogy az emisszió csökkentése hatással lehet a versenyképességre és a munkahelyekre, a fejlődő országokban pedig a karbonintenzív tevékenységek javítják az életminőséget.

A probléma globális, de nincs globális megoldás kilátásban – teszik hozzá.

Külső vélemények szerint, ha a bank saját közgazdászai is azt mondják, hogy veszélyben van az emberiség jövője, akkor a banknak magának is változtatnia kellene. Az jó, hogy felhívják a figyelmet az igazságra, de nem jó példát mutatnak, ha tovább finanszírozzák a fosszilis iparágakat. Egy 2019-es jelentés szerint a JP Morgan volt az a bank, amely a legtöbb finanszírozási forrást nyújtotta a fosszilis energiahordozók beruházásaihoz 2016 és 2018 között.

Neked ajánljuk
Egyre több jegybank lép a klímáért A magyar mérnökök is bedobják magukat a klímaváltozás ellen Magyar zenészek videói buzdítanak környezetvédelemre Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért #másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam