2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Országszerte hódít a „szütyőzés”

Az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon terjed az új kihívás, a Szütyő Challenge, ami arra buzdít mindenkit, hogy legyen környezettudatos a vásárláskor, és ne nejlonzacskót vagy táskát, hanem textilből készült szütyőt használjon a boltokban.

Kozma Judit, a Szütyő Challenge kitalálója, a szütyőzés lelkes híve. A környezetvédelem, a műanyagszemét csökkentése, a fenntarthatóság inspirálta, amikor először a saját háza táján szétnézve meglátta a lehetőséget az újrahasznosításra, mégpedig a szütyők készítésében – mesélt a kezdetekről az ötletgazda a Sokszínű Vidéknek.

Három éve saját használatra kezdte varrni őket, miután a padláson talált néhány ezeréves függönyt. Az ismerősök visszajelzései ráébresztették, hogy sokan használnának ilyesmit a nejlonzacskók helyett, de vagy alapanyaguk nincs, vagy varrni nem tudnak. A fotós és andragógus végzettségű Judit kétéves kisfiával van otthon, négyéves lánya már ovis, így van ideje foglalkozni a szütyővarrással.

Szívügyének tekinti, hogy országosan minél jobban elterjedjenek a szütyőpontok, ahonnan az emberek ingyen elvihetik saját használatra a kitett textilzsákokat.

Már 3000 kiosztott szütyőnél tartanak, és a kör egyre bővül. Kiplakátolják óvodákban, bölcsődékben, művelődési házak, iskolák faliújságjain, boltokban, hogy hogyan csatlakozhat hozzájuk bárki. Alapanyagot is felajánlhat, de azt is, hogy a készítésben vagy a szütyőpontok létrehozásában, a terjesztésben segít. Mindezt önkéntes alapon.

Fotó: Kozma Judit

A szütyők mérete változó, van olyan, amelyikbe öt-hat alma fér bele, de akad olyan is, erősebb függönyből készült, amelyik két kiló krumplit is elbír. Készítéskor az a cél, hogy minél kevesebb hulladék maradjon, így a leeső anyagot is újrahasznosítják, például párnatöltésre.

Neked ajánljuk
Az év boltja környezetbarát és szupermodern Az év boltja környezetbarát és szupermodern Tisztaság a növények erejével Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: behir.hu
Vissza
Hírfolyam