2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Századvég: óriási költségekkel jár és szimbolikus hatású az európai klímasemlegesség

Az Európai Bizottság új célja, hogy a régió elsőként érje el a klímasemlegességet, hatását tekintve szimbolikus jellegű, azonban óriási költségekkel jár, amelyek csökkentik az Európai Unió versenyképességét – írja elemzésében a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A Századvég elemzéssorozatának célja, hogy bemutassa, az egyes országok és szektorok mekkora mértékben járulnak hozzá az éghajlatváltozáshoz, valamint várhatóan kiket sújtanak majd legerősebben a klímaváltozás káros hatásai. Adataik szerint

1751 és 2017 között az összesített (kumulált) szén-dioxid több mint 90 százalékát három nagy régió: Észak-Amerika, Európa és Ázsia körülbelül azonos arányban bocsátotta ki.

A múltbéli szén-dioxid-kibocsátások több mint fele öt országhoz – az Egyesült Államokhoz (25 százalék), Kínához (13 százalék), Oroszországhoz (6 százalék), Németországhoz (5 százalék) és az Egyesült Királysághoz (5 százalék) köthető.

Az elmúlt negyven évben azonban úgy nőtt több mint kétszeresére a világ szén-dioxid-kibocsátása, hogy az Egyesült Államoké és Európáé közel stagnált. A növekmény tehát a fejlődő világnak tudható be. Míg a huszadik század elejéig Európa számított a kibocsátások fő felelősének, szerepe az elmúlt száz évben folyamatosan csökkent Ázsiával szemben – mutat rá a gazdaságkutató.

Fotó: shutterstock.com

A következmények sem itt csapódnak le 

A klímaváltozás hatására előálló károk jelentős részét – szinte valamennyi forgatókönyv esetében – Indiának, Kínának, Szaúd-Arábiának és az Egyesült Államoknak kell viselnie. A legkisebb kár várhatóan az északi régiókat, köztük Európát sújtja majd. A múltbeli szennyezések, azok időbeli dinamikája és a károkra vonatkozó előrejelzések alapján látható, hogy Európa szerepe mind károkozóként, mind károsultként elhanyagolható az ázsiai és észak-amerikai nagy régiókhoz képest.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs szükség európai éghajlatpolitikára, vagy nem érdemes forrásokat áldozni a klímaharcra, hanem hogy azok tervezésében és más ráfordításokkal való összevetésében racionálisan, a felelősségek és hatások ismeretében kell eljárni.

A célok csak akkor szolgálhatják a közösség érdekeit, ha az azok eléréséhez szükséges új megoldásokat később képes lesz exportálni a többi – jövőben remélhetőleg hasonló irányba mozduló – nagy régiónak. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az európai vezetés a szimbolikus, érzelmi töltetű, politikai hozzáállását pragmatikusra változtassa, és saját érdekeihez és képességeihez igazodó klímapolitikát építsen – írja elemzésében a Századvég.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam