2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új szuperszámítógép segíti a meteorológusok munkáját Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálata nemsokára egy csaknem 500 milliárd forintba kerülő gép szolgálatait fogja igénybe venni, amely hatalmas számítási kapacitásával a klímaváltozás pontosabb megértését is elősegítheti.

A számítógép programja a valóságos légköri folyamatok „digitális ikertestvérét” futtatja majd, ehhez a földet hálózattal mezőkre osztották: minél kisebbek a mezők, annál pontosabbak lehetnek a jóslatok. Most általában 10 kilométer átmérőjűek a kockák, de az új számítógép lehetővé teszi, hogy a hálót mindössze 100 méteres átmérőjű kockák alkossák.

Ezáltal „az előrejelzések pontosabbak, jobban időzítettek és térben behatároltabbak lesznek” 

– mondta Penny Endersby, a Meteorológiai Hivatal főigazgatója. Az új komputer a kezdeti szakaszban hatszor lesz nagyobb teljesítményű, mint az eddigi, öt évvel később pedig ismét háromszorosára emelkedik a tudása.

Fotó: MET Office

Az emberek, az ipar, a mezőgazdaság, a hadsereg igényeinek szolgálata mellett a szupergép a légköri folyamatok modellezése révén a klímaváltozás folyamatainak jobb megértéséhez is hozzájárul: az, hogy pontosan miért emelkedett 1 fokkal a Föld átlaghőmérséklete az utóbbi 150 évben, ugyanis még mindig nem teljesen tiszta.

Ennek megértéséhez új adatokra van szükség, és a folyamatok elemzését alaposabban kell elvégezni, amire ezután lehetőség lesz. Például kiderülhet, hogyan hat egymásra a légkörben a nitrogén és a szén-dioxid, és az is kiderülhet, hova milyen erdőket kell telepíteni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam