2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alakul a zöldkötvény és a hulladékmentesítés menetrendje

A magyar zöldkötvény konstrukciójának kidolgozása az év második felében fejeződhet be – mondta a Magyar Nemzetnek az innovációs és technológiai miniszter.

A napilap csütörtöki számában megjelent cikkben Palkovics László a nagyságrendről úgy fogalmazott: az összeget annak tükrében határozzák meg, hogy a Lengyelországban 2017-ben kibocsátott zöldpapírok értéke mintegy 750 milliárd forintnak felelt meg – ismertette az MTI.

A miniszter szerint

növekszik azoknak a száma, akik szeretnének zöldkötvényt jegyezni, nekik szeretne a kormány befektetési lehetőséget biztosítani.

Palkovics László beszélt a július elsején létrehozandó Hulladékgazdálkodási Hatóságról is. A szervezetnek saját költségvetése lesz, illetve megvizsgálják azt is, hogyan lehet beépíteni a működésébe a közmunkásokat. Ha az önkormányzat nem viszi el az illegálisan lerakott hulladékot, akkor a hatóság oldja meg a feladatot, de a szolgáltatást kiszámlázza az önkormányzatnak.

Megértik az önkormányzatok nehézségeit, de az a hulladék nem azért került az erdő szélére, mert a kormány rossz intézkedéseket hozott. Egyes helyeken nevetséges összegekért viszik el a háztartási hulladékot – Zalában van, ahol ingyen –, és ott is vannak, akik a természetbe, útszélre hajítják a szemetüket. Ez a helyzet tarthatatlan – jelentette ki a tárcavezető.

A PET Kupa résztvevői önkéntesekkel összegyűjtik a szemetet a Duna partján.  Az országos közösségi szemétszedő akciókban (TeSzedd!, PET-kupa) gyűjtött, a Magyar Közút Zrt. és a MÁV, valamint az önkormányzatok által összeszedett illegális hulladék évente hatvan-hetvenezer tonna
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam