2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szokatlanul enyhe tél van mögöttünk

Az időjárási feljegyzések készítése óta a legmelegebb tél vége közeledik az Egyesült Államokban és Európa északi részén.

Már csak napok maradtak hátra a meteorológiai tél végéig, így kijelenthető, hogy az időjárási feljegyzések kezdete óta eltelt másfél évszázadban a legmelegebb telet tudhatja majd maga mögött az USA és részben Európa lakossága – írja a Bloomberg nyomán a Napi.hu.

A jelenség hátterében ezúttal nem csupán a globális felmelegedés áll, hanem egy speciális körülmény is, amit az időjósok nem láttak előre. Az Északi-sark felett makacsul kitartott egy kirívóan alacsony légáramlat, amely észak felé húzta a felső légkörben nagy sebességgel áramló úgynevezett futóáramlatokat.

Ezek ellensúlyozták a sarki térségre jellemző erős szeleket, mintegy elzárva a hideg levegő útját dél felé.

Összességében az átlagos hőmérséklet három Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát az Egyesült Államokban. Ez áll a hátterében annak is, hogy Európában a legenyhébb januárt hagytuk a hátunk mögött – derült ki a Copernicus Climate Change Service híréből. A felszíni hőmérséklet 3,1 százalékkal volt az átlagos felett. Oroszország túlnyomó részén, Skandinávia egyes térségeiben és Kanada keleti felén öt fokkal volt magasabb a hőmérséklet a szokásosnál – jelentette a U.S. National Centers for Environmental Information.

Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) virágzik Salgótarján közelében
Fotó: MTI/Komka Péter
Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam