2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tudomány, a társadalom és a politika együttműködése a sikeres klímavédelem záloga

Az űrkutatás és az űrtevékenység adja a teljes háttértudományát a klímaváltozásnak: egyaránt támaszkodnak az egész bolygót lefedő műholdas adatbázisokra, például a felszíni és az óceáni hőmérsékletmérésekre és az atmoszféra összetételének műholdas vizsgálatára is.  

Az M1 Kék bolygó című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos kifejtette, hogy a Föld világűrből történő vizsgálatai nélkül jóval nehezebben tudnánk megérteni, még kevésbé befolyásolni, az éghajlatváltozás hatásait – írja a Híradó.

Az Európai Űrügynökség keretében tavaly Magyarország hivatalosan belépett a Föld-megfigyelési munkacsoportba, ezáltal a programjaikban kutatóink a tudásbázisunk segítéségével aktívan részt tudnak venni.

Vitathatatlan, hogy a tudomány és bizonyos politikai döntések hatással lehetnek a Föld éghajlatára, ám a társadalom és nem utolsósorban a gazdasági élet szereplőinek felelősségéről sem szabad megfeledkezni, hiszen a fogyasztói döntéseinknek csak egy része az igazán szabadon meghozott döntés – fogalmazott a miniszteri biztos.

Fotó: NASA / Public domain

Ennek alátámasztására említette a tervezett elévülést, illetve azt, hogy nem mi döntjük el, hogy milyen termékekkel találkozunk az üzletekben.  Ezért is fontos – jelentette ki Ferencz Orsolya – az a deklaráció, hogy állami eszközökkel, állami szerepvállalással abba az irányba kell befolyásolni a multinacionális cégeket és a gazdasági folyamatokat, hogy a környezetbarát szempontokat érvényesítsék.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam