2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tudomány, a társadalom és a politika együttműködése a sikeres klímavédelem záloga

Az űrkutatás és az űrtevékenység adja a teljes háttértudományát a klímaváltozásnak: egyaránt támaszkodnak az egész bolygót lefedő műholdas adatbázisokra, például a felszíni és az óceáni hőmérsékletmérésekre és az atmoszféra összetételének műholdas vizsgálatára is.  

Az M1 Kék bolygó című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos kifejtette, hogy a Föld világűrből történő vizsgálatai nélkül jóval nehezebben tudnánk megérteni, még kevésbé befolyásolni, az éghajlatváltozás hatásait – írja a Híradó.

Az Európai Űrügynökség keretében tavaly Magyarország hivatalosan belépett a Föld-megfigyelési munkacsoportba, ezáltal a programjaikban kutatóink a tudásbázisunk segítéségével aktívan részt tudnak venni.

Vitathatatlan, hogy a tudomány és bizonyos politikai döntések hatással lehetnek a Föld éghajlatára, ám a társadalom és nem utolsósorban a gazdasági élet szereplőinek felelősségéről sem szabad megfeledkezni, hiszen a fogyasztói döntéseinknek csak egy része az igazán szabadon meghozott döntés – fogalmazott a miniszteri biztos.

Fotó: NASA / Public domain

Ennek alátámasztására említette a tervezett elévülést, illetve azt, hogy nem mi döntjük el, hogy milyen termékekkel találkozunk az üzletekben.  Ezért is fontos – jelentette ki Ferencz Orsolya – az a deklaráció, hogy állami eszközökkel, állami szerepvállalással abba az irányba kell befolyásolni a multinacionális cégeket és a gazdasági folyamatokat, hogy a környezetbarát szempontokat érvényesítsék.

Neked ajánljuk
A kibocsátás lassulása mellett is újabb rekordszintre nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet Bécs belvárosából kitiltják az autókat Olcsóbb és hatékonyabb napelemes tetőcserepek a Teslánál Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam