2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jégbe fagyasztott klímakutatók mindennapos kihívásai

Jégtörővel juttatták el az ellátmányt minden idők legjelentősebb sarkkutató expedíciójához.

Egy orosz jégtörőnek sikerült elszállítania az ellátmányt és a friss személyzetet minden idők legjelentősebb sarkkutató expedíciójához, mely a német Polarstern (Sarkcsillag) kutatóhajón, az Északi-sarktól több mint 150 kilométerre vizsgálja a klímaváltozást – írja az MTI alapján a Magyar Nemzet.

A Dranyicin Kapitány nevű orosz jégtörő pénteken közelítette meg a Polarsternt, a hétvégét az emberek és az ellátmány hómobilos és gyalogos átszállításával töltötte.

Az Alfred Wegener Kutatóintézet közleményében azt írta, a Dranyicin a szállítással rekordot is döntött: messzebb jutott saját erejéből, mint bármely más hajó eddig az évnek ilyen korai szakaszában. Két nappal a találkozás előtt a Polarstern saját rekordot állított fel: 156 kilométerre közelítette meg az Északi-sarkot, vagyis messzebb jutott, mint bármely hajó eddig az arktiszi télben.

Fotó: Hannes Grobe, Alfred Wegener Institute/Wikimedia Commons

Miután a Dranyicin keresztültörte magát a befagyott tengeren és a Polarsterntől biztos távolságban, egy kilométernyire megállt, a legénység speciális fűtött tartályokban szállította át a friss gyümölcsöt és zöldséget az akár –58 Celsius-fokost is elérő hidegben. A következő váltást és szállítást már repülőgéppel végzik, mivel március végére lesz elég fény, hogy a jégtáblán megoldják a leszállást.

A 140 millió eurós (47,1 milliárd forint) expedíció kutatóhajóját ősszel egy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához fagyasztották oda, a jégen kutatótábort alakítottak ki. Az együtt sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás.

A kutatók elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak Tetszettek a fogyasztóknak a Coca-Cola papírpalackjai
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam