2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Harminc százalékkal növelte a szélsőséges bozóttűzszezon kockázatát a klímaváltozás

Legkevesebb 30 százalékkal növelte az esélyét a szélsőséges bozóttűzszezonnak a klímaváltozás Ausztráliában – derült ki a szélsőséges időjárási jelenségek és az éghajlatváltozás összefüggéseit vizsgáló World Weather Attribution (WWA) projekt szerdán bemutatott jelentéséből.

Az ausztrál, európai és észak-amerikai kutatók számítógépes modellekkel nézték meg, hogy az éghajlatváltozás különböző szintjei milyen hatással vannak a kontinensre, és ezeknek a szimulációknak az összehasonlításával számolták ki, hogy az ember okozta globális felmelegedés milyen mértékben növelte a szélsőséges ausztrál bozóttűzszezon valószínűségét.

A kutatók figyelembe vették a nagyjából 120 évvel ezelőtti és a jelenkori éghajlati feltételek közötti különbségeket, táblázatba foglalva a hőmérséklet, valamint az aszályok és tüzek intenzitásának mért és megfigyelt változásait.

„Bizonyíték van arra, hogy az ausztrál bozóttűzszezonok időben kitolódtak és intenzívebbé váltak, és a szélsőséges hőmérsékletnek szerepe volt ebben”

– mondta Sophie Lewis, az Új-dél-walesi Egyetem klímakutatója, a jelentés egyik szerzője. A tavalyi volt a legmelegebb és legszárazabb év Ausztráliában a feljegyzések egy évszázaddal ezelőtti kezdete óta. 

„Az éghajlatváltozás ma már az ausztrál vidék része – a szélsőséges forróság egyértelmű kapcsolatban áll az ember okozta klímaváltozással, ami hatással lehet a tüzekre” – tette hozzá a szakember.

Fotó: Nick-D/Wikimedia Commons

Az összefüggést csak még aggasztóbbá teszi, ha meggondoljuk, hogy csak a tavalyi ausztrál erdőtüzekből mintegy 400 millió tonna szén-dioxid került a Föld légkörébe, ami meghaladja a 116 legalacsonyabb kibocsátású ország összesített éves kibocsátását. 

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam