2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

3 fokkal melegebb volt a tél a megszokottnál

A telek egyre melegebbek, de az elmúlt hónapok szélsőségesen enyhe időjárása nem csak a klímaváltozás számlájára írható.

2010 decembere és 2019 februárja között az átlaghőmérséklet 3,4 Celsius-fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közötti téli átlaghőmérsékleteket, közölte szerdán az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja, a Copernicus Climate Change Service (C3S) – írja az MTI alapján a Népszava.

A kontinensen mért hőmérsékletek átlagosan 1,4 Celsius-fokkal voltak magasabbak az eddigi legmelegebb, 2015–16-os télnél. Észak- és Kelet-Európában volt különösen meleg, ugyanezt a trendet mutatták ki a kutatók Szibériában és Közép-Ázsiában is.
Carlo Buentempo, a program igazgatója szerint ez nem csupán a globális felmelegedésnek tulajdonítható.

„A szezonális hőmérsékletek – a trópusi térségeken kívül – jelentősen váltakoznak évről évre. Miközben az idei tél valóban igen szélsőséges volt, valószínű, hogy a globális felmelegedés folyamata változtatja még szélsőségesebbé az ilyen típusú jelenségeket.” 

A meteorológusok és a csillagászok eltérően határozzák meg az évszakokat. A meteorológiai tél február utolsó napján ér véget, a kalendáriumi tél március 20-án, a nap-éj egyenlőség napján.

Alvó rügyek a téli napsütésben Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam