2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése?

2020 novemberében esedékes az ENSZ soron következő klímakonferenciája, amely jelentőségében a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény megszületésekor tartott tanácskozással lenne egyenértékű. Azonban sokan attól tartanak, hogy a koronavírus megfékezéséhez szükséges korlátozások és erőfeszítések alááshatják a COP26 sikerességét.

A 2020 novemberében Nagy-Britannia és Olaszország társszervezésében megvalósuló glasgow-i konferencia sok szakértő szemében az utolsó esélyt jelentené arra, hogy az emberiség a párizsi klímaegyezményben lefektetett célhoz valós erőfeszítéseket rendelve még kezelhető szinten állítsa meg a klímaváltozást – írja a Guardian.

Csakhogy a komoly, tényleges erővel és tartalommal bíró nemzetközi megállapodások nem magán az eseményen, pár nap leforgása alatt szoktak megszületni. A részt vevő országok közötti diplomáciai egyeztetések és a szervező munka már hónapokkal korábban megkezdődik.

A felkészülés sok résztvevő szerint a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedések és az ezekhez szükséges figyelem és energia miatt már most hátrányt szenved.

Az Amerikai Egyesült Államok kilépésével a párizsi klímaegyezményből a legnagyobb kibocsátással bíró Kína szerepét különösen felértékelte, de a jelenlegi helyzetben nem meglepő módon a kormányzat erőfeszítéseinek fókuszában nem a klíma ügye áll. A társszervezőként kiemelten fontos Olaszországban hasonló a helyzet.

Az új helyzettel járó kihívásokat ugyanakkor mérsékelheti, hogy a szervezéshez kapcsolódó üvegházgáz-kibocsátás csökkentése érdekében a személyes találkozók helyett az ENSZ már korábban is kiemelten támaszkodott a videókonferenciák használatára. Az Európai Bizottság szerint az előkészületek jó haladnak, és a COP26 megtartásának nincs akadálya.

A Guardian által megkérdezett szakértő arra is rávilágított, hogy a szervező országok feladata a klímaváltozás ügyére irányítani a világ közvéleményének figyelmét egy ilyen nehéz pillanatban is – különösen, hogy a globális felmelegedés a jövőben a fertőző betegségek terjedésére is hatással lehet.

Fotó: www.ukcop26.org
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam