2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több jegybank lép a klímáért

Többek között a kínai, az angol és a svéd központi bank is felismerte, hogy ha megelőző intézkedések nélkül sodródik tovább az emberiség a felmelegedés felé vezető úton, az nem „csak” emberek millióit veszélyezteti, de a pénzügyi szektorra nézve is fenyegetettséget jelent.

Egyre több kutatás jut arra, hogy a pénzügyi stabilitás hosszú távú biztosítása érdekében a jegybankoknak mindenképpen fel kellene lépniük a felmelegedés ellen. A tengerszint növekedése, az egyre sűrűbben előforduló természeti katasztrófák a biztosítások és segélynyújtások formájában rónak közvetett terhet a pénzügyi világra. Ráadásul a felmelegedés mérséklése érdekében önszabályozásba kényszerülő gazdaságok teljesítőképessége is visszaszorul – írja a Bloomberg nyomán a Növekedés.hu.

A konkrét intézkedések terén többek között a zöldkötvények kibocsátása vagy a környezetszennyező gazdasági tevékenységekhez kapcsolódó kötvények leépítése jöhet szóba.

A világ tíz legnagyobb gazdasága közül csak kettő, Brazília és az Egyesült Államok jegybankja nem csatlakozott eddig a több mint 50 központi bank által alkotott Network for Greening the Financial System (NGFS) elnevezésű hálózathoz. A többek között Mark Carney, az angol jegybank kormányzójának kezdeményezésére létrejött NGFS kutatásokat végez, illetve lehetséges szakpolitikai megoldásokon dolgozik a klímaváltozás pénzügyi szektorra gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

A kínai központi bank például bátorítja a zöldkötvények kiadását. Angliában elkezdődött a felmérése annak, hogy a biztosítók, bankok hogyan reagálnának egy szélsőséges klímahelyzetre, illetve a klímaváltozás elleni küzdelmet elősegítő új szabályozásokra, míg a svéd jegybank megszabadul azon kötvényeitől, amelyek a fosszilisüzemanyag-iparhoz köthetők. 

A Magyar Nemzeti Bank többek között pályázatokkal, a zöldlakáshitelekhez nyújtott tőkekedvezménnyel és elkülönített zöldkötvény-portfólióval igyekszik hozzájárulni Magyarország ökológiai fejlődéséhez, a környezeti eredetű kockázatok csökkentéséhez.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam