2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás

A csökkenés a szénhasználat visszaszorulásának tudható be, ugyanakkor a kormányoknak továbbra is fel kell gyorsítaniuk a megújuló energiára való áttérést ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet melegedése másfél Celsius-fok alatt maradjon.

A szénerőművekből származó villamos energia három százalékkal esett vissza 2019-ben, ennek eredményeként az energiaágazat szén-dioxid-kibocsátása két százalékkal esett vissza az Ember éghajlati szakértői csoport világméretű értékelése szerint – számolt be az Independent alapján az Origo.

A szénalapú energiamennyiség tavalyi esése 1990 óta a legnagyobb volt a Nemzetközi Ügynökség beszámolója szerint, amit a megújuló energiaforrásokra való európai átállás és az Egyesült Államok versenyképesebb földgázára hajtott. A Japánban és Dél-Koreában újraindított atomerőművek szintén csökkentették a szénigényt, ugyanakkor Kína két százalékkal növelte szénfelhasználását.

A jelentés szerzői szerint azonban 

a fosszilis tüzelőanyagoktól való megválás  még nem elegendő, és a kormányoknak drasztikus lépéseket kell tenniük a fenntartható energiaforrásokra való áttérés meggyorsítására, ha el akarják kerülni a globális felmelegedés okozta negatív következményeket.

Dave Jones, az Ember villamosenergia-elemzője és a jelentés vezető szerzője elmondta, hogy a széntüzelésű energiaforrásoknak évente 11 százalékkal kell csökkenniük a következő évtizedben, ha a globális felmelegedést másfél Celsius-fok alatt kívánják tartani.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A klímaváltozás a világörökségi helyszíneket is súlyosan veszélyezteti Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam