2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még szélsőségesebb időjárás várhat Ausztráliára

A klímaváltozás miatt valószínűleg súlyosbodni fog a következő években az Ausztráliát sújtó szélsőséges időjárásért felelős indiai-óceáni jelenség – állapították meg ausztrál kutatók a Nature című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Az Indiai-óceán felszíni vizeinek hőmérséklete hatással van az ausztráliai esőzésekre, illetve hőmérsékleti viszonyokra, és a jelenleg megfigyelhető „aggasztó változások” nyomán „egyre melegebb és szárazabb környezeti feltételekre” kell felkészülni a kontinens délkeleti részén – írja az Origo.

Ausztrália ezen régióját súlyos szárazság és rekordmeleg sújtotta tavaly, amiért nagyrészt az indiai-óceáni dipólusként (IOD) ismertté vált hőmérséklet-ingadozási jelenség volt a felelős.

Az indiai-óceáni dipólus az Indiai-óceán nyugati (afrikai oldal) és keleti (ausztráliai oldal) medencéjének tengerfelszíni hőmérsékletében bekövetkező szabálytalan ingadozás.

Pozitív állapotban akkor van, amikor az Afrika szarva térségében az átlagosnál melegebb a tengervíz felszíne, miközben Ausztrália partjai mentén hűvösebb, ami ott kevesebb csapadékot és magas hőmérsékleteket eredményez.

A tanulmány készítői szerint tavaly kiderült, hogy az indiai-óceáni dipólusra a korábban véltnél jóval nagyobb hatással van a klímaváltozás, és a jelenség valószínűleg erősödni fog a jövőben. A szélsőségesen pozitív IOD – ami kevesebb esőzést eredményez Ausztráliában – a történelem során ritkán fordult elő, ám a 20. században jóval gyakoribbá és intenzívebbé vált.

Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban 2021 Ausztrália elmúlt évtizedének leghűvösebb, legcsapadékosabb éve volt 1300-nál is több lába van az újonnan felfedezett ezerlábúfaj egyik egyedének Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam