2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit hozhat a klímavédelemben a koronavírus miatt zuhanó olajár?

A hagyományos felfogás szerint a fosszilis tüzelőanyagok alacsony ára a felelőtlen túlhasználat melegágya – de nem biztos, hogy ennek most is így kell lennie.

Az Oroszország és Szaud Arábia közti árháború, valamint a világjárványhoz kapcsolódó aggodalmak az olaj évtizedek óta nem látott olcsóságához vezettek. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője emiatt attól tart, hogy az olaj olcsósága világszerte lelassíthatja a tiszta energiára való áttérést. A New York Times körképe szerint azonban nem minden elemző ennyire borúlátó.

Valószínűtlen például, hogy az autógyártásban évek óta zajló és hosszú távra tervezett elektromos fordulat az üzemanyagárak változásával megtörjön. Az akkumulátorok árának folyamatos csökkenése sokkal fontosabb, a megindult folyamatokat támogató tényező – vélekedik Colin McKerracher, a Bloomberg vezető energia- és közlekedésügyi szakértője.

Igaz, hogy az alacsony üzemanyagár általában együtt jár az utazási kedv fokozódásával – csakhogy ez a hatás most a vírus miatti aggodalmak és korlátozások miatt nem érvényesül.

Amy Myers Jaffe olajügyi szakértő szerint a járvány kikényszeríti, hogy a cégek az eddig bevettnél szélesebb körben alkalmazzák a távmunkát. Ha a rendkívüli helyzetben kidolgozott módszerek eredményesnek bizonyulnak, az a kevesebb utazással és energiahasználattal járó munkaformák meghonosodását, és ezzel az olajfelhasználás csökkenését is magával hozhatja.

Fotó: piqsels.com

Az olajvállalatok esetében a zöldfordulatot támogathatja a felismerés, hogy a megújuló energiatermelés a kőolajnál kevésbé érzékeny a válsághelyzetekre, amiatt biztonságosabb befektetésnek tekinthető.

Ráadásul az alacsony ár lehetőséget teremthet a kormányzatok számára, hogy kisebb áldozatok mellett szüntessék meg az üzemanyagok árának támogatását, vagy vezessék be a kibocsátást sújtó adókat.

Ugyanakkor az, hogy a koronavírus hosszabb távon milyen hatással lehet a klímavédelem ügyére, elsősorban az döntheti el, hogy a lelassuló gazdaság újjáélesztése melyik ágazatok felfuttatásával történik meg. Ha például Kína az acél- és cementgyártás beizzításával hozná be a lemaradást, a kibocsátás akár az egekbe is szökhet az elkövetkező hónapokban.

Neked ajánljuk
Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Közel 140 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe az esztergomi régióban Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam