2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány megmutatta a sebezhetőségünket és az erőnket – ezért sem szabad elbátortalanodnunk

Hatalmas hiba lenne, ha a kormányokat a koronavírus miatt kialakuló gazdasági nehézségek eltántorítanák a kibocsátás megfékezésére irányuló erőfeszítésektől – figyelmeztet a globális felmelegedés megállítását célzó párizsi klímaegyezmény tető alá hozásában fontos szerepet játszó egykori diplomata.

Laurence Tubiana, aki jelenleg az Európai Klímaalap (European Climate Foundation) nevű civil szervezet vezetője szerint a pandémia kitörésével és megfékezésével kapcsolatos tapasztalatok segíthetnek, hogy a klímaváltozásra határozottabb és összehangoltabb választ adjon az emberiség – írja a Reuters alapján az Econews.

„Tanulságos lecke: ahogy a vírus, úgy a klímaváltozás sem ismer határokat”

– fogalmazott az egykori diplomata, és aláhúzta: a klímaváltozás jelentette fenyegetés nem szűnt meg. A jelenlegi helyzet pedig szélsőséges formában mutatott rá, extrém körülmények között mennyire sérülékenyek lehetnek gazdasági és társadalmi rendszereink.

Az egykori diplomata nem ok nélkül emelte fel a szavát: világszerte nő a bizonytalanság a 2020-ra kitűzött sorsdöntő klímavédelmi tárgyalások kilátásaival kapcsolatban.

A novemberben, Glagow-ban megrendezésre kerülő COP26-ot sorsdöntő jelentőségűnek szánták: itt fogalmazhatják meg a párizsi klímaegyezményben kitűzött 1,5 °C-os felmelegedési küszöb betartásához szükséges új – és remélhetőleg kellően ambiciózus – nemzeti vállalásokat. A csúcstalálkozó elhalasztásáról egyelőre nincs szó, az előkészítő tárgyalások azonban már akadoznak a vírus terjedésének megállítása érdekében szükségszerűen meghozott intézkedések miatt.

Győzedelmes pillanat a párizsi klímaegyezmény elfogadása után Fotó: UNclimatechange/Flickr.com
Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: econews.com
Vissza
Hírfolyam