2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiában is jelentősen javult a levegő minősége

A világ legszennyezettebb levegőjű országában a hatóságok vasárnap rendeltek el kijárási tilalmat.

Az IQAir svájci cég adatai szerint a világ 50 leginkább légszennyezett városából tavaly 25 Indiában volt, a súlyos szennyezésért az ipar, a közlekedés és a széntüzelésű erőművek a felelősök.

Hétfőn már a fővárosban és 75 indiai körzetben volt kijárási tilalom a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében. Járulékos következményként a világ legszennyezettebb fővárosában a levegőminőségi index 93-ra – mérsékeltre – süllyedt, egy évvel ezelőtt ez az érték 161 volt, vagyis egészségtelen volt a levegő. 

Sűrű, sötét szmog helyett a kék égre nézhetnek az emberek, láthatóvá váltak a felhőkarcolók, és a tiszta égen is több csillagot lehet megfigyelni. 

Számtalan indiai hallgatott Narenda Modi kormányfő felhívására, hogy vasárnap önként maradjon otthon, ami a gépkocsiktól, riksáktól, motorkerékpároktól és buszoktól mindig telített utak elnéptelenedéséhez vezetett Újdelhiben.

A javulás a gépjármű-közlekedés csökkenésének köszönhető leginkább – mondta Gufrab Beig, az indiai kormány környezetfigyelő ügynöksége, a SAFAR projektmenedzsere. 2017-ben a légszennyezés 1,24 millió életet követelt Indiában a Lancet Planetary Health című tudományos folyóirat egy tanulmánya szerint.

Gyér a forgalom Mumbai belvárosában 2020. március 22-én
Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki
Neked ajánljuk
Mintaóra a levegőminőség javításáért Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában A napelemek hőségben és fagyban is termelik a tiszta energiát Komposztálásra fel! 2020. évi Európai Mobilitási Hét – Kreatív pályázat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam