2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kényszerteszt alatt a fenntartható működés

Az emberiség a járvány következtében most kényszerűségből, élesben próbálhatja ki, milyen hatással jár az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása.

Kínában a járvány első két hete alatt 25 százalékkal csökkent az energiafelhasználás és az ahhoz kapcsolódó kibocsátás, az alsó légréteg pedig napok alatt megtisztult. A levegő most szinte minden nagyvárosban és régióban belélegezhető, ami a Stanford Egyetem szimulációja szerint 77 ezer életet (azon belül 73 ezer idős, 70 év fölötti embert) fog megmenteni – derül ki Hargitai Miklós írásából a Népszaván.

New Yorkban szintén egyik pillanatról a másikra a felére esett az autóközlekedésből adódó gázszennyezés. Hasonló folyamat játszódott le – hasonló eredménnyel – Észak-Olaszországban is. A levegő tisztulása az űrből is látszik.

Kínában is visszaesett a légkör nitrogén-dioxid-koncentrációja Fotó: NASA

Ugyanakkor kérdéses, hogy a rendkívüli időkben szerzett tapasztalatok hosszú távon hatással lehetnek-e a klímavédelmi törekvések alakulására. Corinne Le Quéré, a Kelet-angliai Egyetem professzora szerint amennyiben a világjárvány három-négy hónapig elhúzódik, az akár tartós hatással is lehet a kibocsátási trendekre.

Sok függ attól, hogy milyen módszerekkel, mely területeken próbálják majd élénkíteni a gazdaságot a válság után, és hogy a hajó- vagy a repülőgép-forgalom visszakapaszkodik-e valaha a válság előtti szintre.

A Kínából kiindult világjárvány egyebek mellett megmutatta, hogy a hosszú termékpályák és ellátási láncok túlságosan nagy kockázatot jelentenek. Ha ez a felismerés beépül a gazdasági döntésekbe, hosszabb távon is csökkenhet a Kína és a világ többi része közötti forgalom. Azt pedig a repülési ágazat egyre több szereplője veti föl, hogy a repülés jelentősen átalakul.

A nemzetközi zöldszervezetek abban reménykednek, hogy a járvány tapasztalatai egyéni, közösségi és vállalati szinteken is beépülnek a gondolkodásba, ezáltal pedig egy kevesebb helyváltoztatásra és energiafogyasztásra épülő társadalmi-gazdasági modell alakulhat ki. Ugyanakkor az aggodalmaikat is megfogalmazzák azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt év felbuzdulásai során a klímamentésre félretett forrásokat el fogja esetleg vinni a válságkezelés.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington A járvány alatt is segítenek a nógrádi civilek Mesterséges intelligencia jelzi előre az óceáni műanyagszemét mozgását
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam