2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A levegő talán, de a klímavédelem sorsa messziről sem lett tisztább

Könnyen lehet, hogy a kibocsátás átmeneti visszaszorulásának hosszabb távon meglesz a böjtje: a vállalatok zöldberuházásai a gazdasági visszaesés miatt késésbe kerülhetnek vagy akár meg is hiúsulhatnak.

A közlekedés visszaszorulását, az ipari termelés visszaesését a Föld is megérzi: Kínában és Észak-Olaszországban alig néhány nap alatt jelentősen visszaesett a felmelegedést okozó gázok kibocsátása. Azonban az erről szóló felvételeket nézve érdemes tudatosítani: az üvegházhatású gázok nem tűntek el a légkörből, csak újabb mennyiségek nem kerülnek a meglévő mellé – szögezi le Szabó Dániel a Napi.hu-n.

Ugyanakkor a veszteség, amit a turizmus vagy a gyártóipar elszenved, elég jelentős, ami a fejlett világ karbonsemlegességi fordulatát fenyegetheti: az elmaradó bevételek miatt sok cégnek a most még kibontakozó válság után nem lesz pénze a zöldberuházásokra. Ráadásul egyes elemzők szerint  a kőolaj árának visszaesése is lassíthatja a klímasemleges fordulatot.

Elnéptelenedett utca Drezda belvárosában 
Fotó: Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Számos szereplő – például a légitársaságok, repülőgépgyárak, turisztikai cégek – már most jelezték a kormányoknak, hogy állami támogatás nélkül nem maradnak talpon.
Ebben azonban a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency – IEA) lehetőséget is lát. Szerintük ugyanis

a koronavírus-járvány után a dekarbonizáció és a klímaváltozás elleni harc csak akkor lesz működőképes, ha a pénzügyi támogatásokat a kormányok zöldberuházások végrehajtásához kötik.

A szervezet elemzése szerint a tiszta energiát biztosító technológiák fejlesztésének, bevezetésének és integrációjának ösztönzésére irányuló nagyszabású beruházásoknak központi szerepet kell játszaniuk a kormányok terveiben, mivel ezek egyszerre serkentik a gazdaságot és gyorsítják fel a tiszta energiára való átállást. 

„A kormányok a jelenlegi helyzetet kihasználva fokozhatják éghajlatvédelmi cselekvésüket, és fenntartható ösztönző csomagokat indíthatnak a zöldenergiát kiaknázó technológiákra összpontosítva. A koronavírus-válság már jelentős károkat okozott az egész világon. Ahelyett, hogy a tragédiát indokként kezelnénk arra, hogy lassítsuk a tiszta energiára való átmenetet, ki kell használnunk a lehetőséget, hogy elősegítsük a folyamatot” – fogalmaz az elemzés.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam