2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható rendszerre van szükség

Olyan fenntartható rendszerre van szükség, amely csökkenti az erőforrások felhasználását, az embert helyezi a középpontba, és elismeri a természeti korlátokat, mert enélkül a mostani járványnál is súlyosabb bajok jöhetnek – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Egymás után érkeznek a hírek arról, hogy milyen hatással van a természetre, a környezetünkre a világgazdaság kényszerű befékezése: Kínában jelentősen csökkent az üvegházhatású gázok, így a szén-dioxid- és a nitrogén-dioxid-kibocsátás, Pekingben sokkal tisztább lett a levegő – mutatott rá a Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) programvezetője.

Erőteljesen mérséklődik a levegő részecskeszennyezése is, ami jótékony hatással van az emberek egészségére, például a koronavírussal szembeni ellenállásukat is növeli. A járvánnyal kapcsolatban Fidrich Róbert megjegyezte:

„Jól látszik, hogy falnak rohantunk, és nagyon bevertük a fejünket. Rajtunk múlik, hogy kalapácsot ragadunk, és szétverjük a falat, mint ahogy már eddig is sokszor megtettük, vagy hátrébb lépünk, és újragondoljuk az életünket.”

Az MTVSZ programvezetője arra is rámutatott, hogy a vírus terjedése nem lenne ilyen gyors, ha nem lenne az életünk ennyire globalizált. A gazdasági visszaesés pedig nem lenne ennyire pusztító, ha az helyi erőforrásokra épülne.

Fidrich Róbert szerint a mostani világméretű krízisnek számos előjele volt, csak azokról nem vettünk tudomást. Ezek között említette a SARS-t, a madár­influenzát vagy éppen a klímaváltozást és a globális légszennyezettséget. Utóbbi egyes felmérések szerint hétmillió embert öl meg évente.

A szakember szerint a járványra megfelelő válaszokat kell adni. Olyan fenntartható rendszerre van szükség, amely csökkenti az erőforrások felhasználását, az embert helyezi a középpontba, és elismeri a természeti korlátokat, mert enélkül a mostani járványnál is súlyosabb bajok lehetnek.

Drónnal fertőtleníti egy köztisztasági dolgozó a dél-spanyolországi Córdoba utcáit
Fotó: MTI/EPA/Salas
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam