2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen csökkent a légszennyezettség mértéke Spanyolországban is

Jelentősen csökkent Spanyolország légszennyezettségének mértéke a kijárási korlátozások és a gazdasági tevékenység csökkenése miatt a Valenciai Műszaki Egyetem kutatói szerint.

A levegő elsődleges szennyezőjének számító nitrogén-oxidok koncentrációja átlagosan 64 százalékkal csökkent a főbb spanyol városokban a koronavírus-járvány feltartóztatását célzó intézkedések nyomán – írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál alapján az MTI.

A legnagyobb mértékben Barcelonában esett vissza az arány, 83 százalékkal. Madridban 73 százalékkal, Valenciában 64 százalékkal csökkent a nitrogén-oxidok koncentrációja.

Benidorm üdülőváros kiürült tengerpartja 2020. március 21-én
Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Lorenzo

A Valenciai Műszaki Egyetem kutatói az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programja keretében működő Sentinel-5P misszió műholdfelvételeit elemezték, valamint összehasonlították a március 10–14. és a március 15–20. közötti időszak adatait. Ezen adatok alapján készítettek egy térképsorozatot, amely bemutatja a főbb spanyol városok nitrogén-oxid-koncentrációját. 

A nitrogén-oxidok a levegő szennyezettségének fontos jelzői, magas koncentrációjuk „negatív hatással van a légzőszervrendszerre, és súlyosbítja a már meglévő egészségügyi problémákat”

– fejtette ki Elena Sánchez-García, a UPV kutatója. A nitrogén-oxidok, mint a dinitrogén-oxid, főként a motoros járművek magas hőmérsékleten lezajló égési reakciója révén kerülnek a városok légkörébe.

Neked ajánljuk
Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam