2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta levegővel a koronavírus ellen

A légszennyezés csökkentését szolgáló intézkedések bevezetésére kéri az önkormányzatokat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként.

Gyergyák Ferenc, a szövetség főtitkára több mint 1600 TÖOSZ-tag település vezetőinek küldött levelet erről a Betegszervezetek Országos Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére.

A három szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy a főtitkár figyelmeztetése szerint

a légszennyezés által legyengített szervezet kevésbé ellenálló a fertőzéssel szemben, a megbetegedések súlyosbodhatnak, a halálesetek növekedhetnek.

Mint írták, sok évtizedes tapasztalat, hogy magas légszennyezettségű napokon ugrásszerűen megemelkedik a megbetegedések és ezen belül a kórházi ellátásra szorulók száma. Továbbá a légszennyező részecskék felületén a vírusok megtapadhatnak, ott még órákig fertőzőek maradhatnak.

Óbuda egy szmogos januári napon Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA képviseletében a kommünikében szintén rámutatott, hogy a szennyezett levegő jelentősen súlyosbíthatja a koronavírus-járvány következményeit. A rossz levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket.

Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke azt közölte, bíznak abban, hogy minden önkormányzat haladéktalanul megtiltja a kerti hulladék égetését, és érdemi intézkedéseket hoz az illegális és az egészségre rendkívül ártalmas lakossági hulladékégetés megszüntetésére.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét Segítség a jászberényi kórház dolgozóinak Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait Több száz kiló húst ajánlottak fel rászorulóknak a böllérek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam