2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozást vizsgáló kutatóexpedíciót is kihívások elé állítja a koronavírus

Hetekkel el kell halasztani a legénység április elejére tervezett leváltását az Északi-sarkvidéket kutató Polarstern német hajón az utazási korlátozások és tilalmak miatt.

A sarkvidék közepén, jégtáblához fagyasztva tudományos vizsgálatokat és méréseket végző expedíció április 1-jén érkezik el félidejéhez. Bár a 100 tagú legénység leváltását májusra kellett halasztani, Markus Rex expedícióvezető és társai abból indulnak ki, hogy a koronavírus-járvány miatt nem kell félbeszakítani az expedíciót, és a Polarstern a tervezett időpontban, október 12-én tér vissza Bremerhavenbe – írja az MTI alapján az Origo.

Az egyéves expedíció végső kimenetelére azonban várhatóan nem lesz kihatással a járványügyi helyzet

– közölte Markus Rex, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet munkatársa. A legénység következő cseréje azért késik, mert idő kell a szükséges be- és kiutazási engedélyek megszerzéséhez, a karanténszabályok betartásához.

Fotó: Hannes Grobe, Alfred Wegener Institute/ Wikimedia Commons

Amikor a kutatóhajó 2019. szeptember 20-án elindult Norvégiából, hogy a jégtáblák közé fagyva eljusson a sarkvidék belsejébe, számtalan eshetőségre, rendkívüli eseményre felkészültek, egy ilyen méretű világjárvány azonban nem szerepelt a forgatókönyvek között.

Jelenleg Norvégia területére senki sem utazhat be, egyes intézetek pedig megtiltották kutatóiknak az utazást.

A német Alfred Wegener Intézet jelenleg tárgyal a projektben részt vevő partnerekkel, miként lehetne megoldani a legénység cseréjét, Markus Rex szerint „nagyon valószínű, hogy májusban kerülhet sor a váltásra”. Az új legénység minden tagját kétszeres vírustesztnek vetik alá, mielőtt felengednék a hajóra. A hajón rekedt legénység nincs veszélyben, bőségesen van élelmiszerük és üzemanyaguk.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam