2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

#másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezésére 2007 óta megtartott akció keretében szerte a világon helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolták a városok, emblematikus épületek díszkivilágítását, hogy felhívják a figyelmet a környezet- és a klímavédelem fontosságára.

Elsőként a Fidzsi-szigetekenj, Új-Zélandon és Ausztráliában kapcsolták le a lámpákat. Az új-zélandi Aucklandban a Sky Tower, az ausztráliai Sydney-ben a híres operaház és a Harbour Bridge, Németországban többek közt a berlini Brandenburgi kapu és a kölni dóm, Moszkvában a Kreml és az elnöki palota maradt sötétben egy órára. Egy órára lekapcsolták Budapest díszkivilágítását is.

Az eredetileg tervezett tömegrendezvényeket mindenütt lefújták a koronavírus-járvány veszélye miatt, a fények lekapcsolását kísérő egyéb programok a digitális térben zajlottak.  

A WWF Magyarország arra kérte az embereket, hogy március 28-tól egy – vagy akár több – vállalással álljanak ki a bolygó megóvása mellett, fogalmazzák meg, mit fognak másképp tenni az életükben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében.

A szervezők arra kérték az embereket, hogy vállalásukat nyilvános posztként osszák meg a közösségi felületeken a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom megjelöléssel. A kezdeményezéshez, amelyhez ismert emberek is csatlakoztak, a foldoraja.hu oldalon is lehetett kapcsolódni, a vállalás lehetett egy szöveges poszt, video vagy akár egy elszavalt vers is.

A kivilágítatlan Országház a Föld Órája közben 2020. március 28-án
Fotó: MTI/Mónus Márton

Most a legfontosabb, hogy összefogjunk, és együtt legyőzzük ezt a járványt, de ha egyszer ezen túl leszünk, a klímaváltozás veszélyei még velünk maradnak – hangsúlyozta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szombat este a Facebook-oldalán az akcióhoz való csatlakozásról szólva.

„Tanulnunk kell ebből a krízisből, először is azt, hogy az emberi életnél nincsen fontosabb. A járvány után nem térhetünk vissza az elmúlt időszak felelőtlen gyakorlatához. Meg kell értenünk, hogy ha a bolygónkat védjük, akkor egymást is védjük” – fogalmazott a főpolgármester.

Neked ajánljuk
A zöld helyreállítással a klíma és a gazdaság is jobban járna A klíma- és az energiapolitika kérdéseiben is megállapodást kötött az EU és az Egyesült Királyság Tudta? Több mint 100 éve használnak vízerőművet a Hernád-folyón Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam