2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét

Élénk érdeklődés fogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nyugat-balkáni Zöld Központ első nemzetközi klímavédelmi pályázati felhívását – közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a most lezárult kiírásra magyar vállalkozások és egy nonprofit szervezet összesen mintegy 60 projekttámogatási kérelmet nyújtott be a teljes keretösszeget közel hatszorosan meghaladó forrásigénnyel. A majdani nyertesek fejlesztései hat nyugat-balkáni ország éghajlatvédelmi erőfeszítéseit támogatják majd, miközben a hazai zöldgazdaság külföldi térnyerését is megalapozzák.

A közleményben kiemelték, a pályázat hat nyugat-balkáni országban – Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban és Szerbiában – ösztönzi a magyar technológia- és tudásátadást a régió környezet- és klímavédelmi céljainak elérése érdekében.

A projektek a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés, a városi fenntarthatóság, az erdőgazdálkodás és a mezőgazdasági alkalmazkodás területén segítik az érintett országokat.

A nemzetközi klímavédelmi pályázat magyar vállalkozások, felsőoktatási intézmények, klímapolitikai szervezetek számára teremt lehetőséget a nyugat-balkáni országok éghajlatvédelmi erőfeszítéseiben, gazdaságuk zöld átalakításában való szerepvállalásra. A felhívás a magyar zöldgazdaság teljesítményét erősíti azzal, hogy külpiaci beruházások hazai technológiával és innovációval valósulnak meg – írják a közleményben.

Fotó: Timuspics/Wikimedia Commons

A 2020. február 13-án meghirdetett támogatási felhívás keretösszege 400 millió forint. A benyújtott projektjavaslatok összesített támogatási igénye ennek közel hatszorosa volt, teljes költségvetésük pedig meghaladja a 2,5 milliárd forintot. 

Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikai államtitkára a közleményben elmondta: „a nagyszámú beérkezett kérelem a magyar kkv-szektor nyitottságát igazolja a fenntarthatósági szempontok iránt, egyúttal rámutat a klímavédelmi beruházások támogatásának fontosságára is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elkötelezett abban, hogy a fejlesztésfinanszírozásban érdekelt hazai és nemzetközi partnerek bevonásával tovább bővítse a zöldgazdasági átállás megvalósításában aktív cégek lehetőségeit.”

Neked ajánljuk
Több mint 70 ezren vettek részt a környezetvédelmi konzultációban Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Megint a műholdak tűntek fel fényfüzérként az égen (videókkal) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam