2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Járványhelyzetben látszik igazán, mekkora vívmány az internet – de fontos, hogy ésszel éljünk vele

A kijárási korlátozás idején a munka, a tanulás és a szociális érintkezés területén is hatalmas hasznát vesszük a világhálónak. Mindez a társadalmi működés folytonossága és lelki egészségünk megőrzése szempontjából is örvendetes – egy bizonyos határig. De nincs adatforgalom környezeti következmények nélkül, ezért az offline időtöltésről se feledkezzünk meg.

A világháló szénlábnyoma egyáltalán nem elhanyagolható, és most, amikor a karantén alatt több idő jut videókat és filmeket nézni vagy csak úgy szörfözni a neten, érdemes észben tartanunk, hogy az internet is jelentős mértékben felelős a globális klímaválságért – figyelmeztet Kovács Blanka Mércén megjelent írása.

Az antennák, a szerverparkok, az adatközpontok, a laptopok és okostelefonok mind-mind rengeteg áramot fogyasztanak globális szinten, és lehetetlen lekövetni, az energiaigény hány százaléka teljesül megújuló forrásokból. A Shift Project nevű környezetvédelmi think tank 2019. márciusi jelentése szerint

az internethasználat a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 3,7 százalékáért felelős, míg a repülés csak a 2,5 százalékáért.

Ugyanakkor míg a Föld lakosságának csupán 3 százaléka utazik repülővel rendszeresen, addig globálisan az emberiség közel 60 százaléka internethasználó, ráadásul mára – különösen a mostani járványhelyzetben – sok területen csaknem létszükségletté vált az online jelenlét. Azonban mindez azt is jelenti, hogy több ember érintett, tehát több ember is tud kisebb erőfeszítések árán lefaragni az internet környezetszennyezéséből.

Fotó: pxfuel.com

Ezért hasznos a mindennapokban megfogadni az Élő Bolygónkon is ismertetett taktikákat, és például a felesleges e-mail-forgalomból eredő energiafogyasztásunkat visszafogni. A karanténban pedig érdemes a szabadidőtöltés offline módjait is elővenni. Zenét hallgatni, filmet nézni fizikai hordozóról is lehet, de egy jóleső barkácsolás vagy társasjáték a családdal is kellemesen ki tudja simítani a távmunkában, távoktatásban vagy éppen aggodalmaskodásban megfáradt idegeket.

Neked ajánljuk
Idén Belgiumba került az Európai Zöld Városok díja Ez az év sok jót is hozott: ezeknek a környezetvédelmi híreknek örülhettünk 2020 tavaszán Mit tehet a kreatív ipar a fenntarthatóságért – és mit tehet egy tematikus év egy bajban lévő iparágért? Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam