2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ürge Vorsatz-Diána a fájdalmas lehetőségekről

A javuló légminőség még önmagában nem sok mindenre elég, és különben sincs minek örülni, amikor emberek tömegeinek a lába alól megy ki a talaj – fogalmazott a Menedzsment Fórumnak adott interjúban Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

A CEU klímakutatója szerint a járványhoz kapcsolódó levegőminőség-javulástól hiba lenne azt várni, hogy jelentős hatással lehet a klímaváltozás ütemének alakulására. Ugyanakkor úgy véli: az emberiség kapott egy lehetőséget arra, hogy megteremtse egy fenntarthatóbb jövő alapjait – derül ki a mfor.hu oldalon közölt interjúból.

Most úgy tűnik, globálisan akár 10 százalékkal is visszaeshet a károsanyag-kibocsátás. Ez legfeljebb arra lehet elég, hogy pár évvel kitolja a 1,5 Celsius-fokos felmelegedés bekövetkeztének pillanatát. Ugyanakkor a kutató nagyon nem kíván nagyobb visszaesést: „az azt jelentené, hogy annyira tönkrement a gazdaság, hogy rövidesen már nem azzal fogunk foglalkozni, hogy mi történik a klímával, hanem azzal, hogy mit fogunk enni holnap.”

Azonban Ürge-Vorsatz Diána szerint is van olyan oldala a mostani helyzetnek, amiből építkezhetünk.

Meg kéne vizsgálnunk, hogy a kényszerűen megváltozott – részben az online térbe átkerült – életünknek lettek-e olyan friss aspektusai, amelyekből új, fenntarthatóbb életvitelt és gazdasági modellt tudunk kidolgozni.

„Jó lenne, ha ebben a gödörben nem azon gondolkodnának az iparági döntéshozók, hogy hogyan tudnának a járványhelyzet enyhülésével a korábbi szintre visszamenni, hanem azon, hogy egyáltalán nem is kéne ugyanoda visszamenni, hanem egy más, jobb irányt kéne venni” – véli a klímakutató.

Ürge-Vorsatz Diána hozzátette: „Most kivételesen a károsanyag-kibocsátás a legkisebb baj, most emberek tízezrei, globálisan akár milliói váltak, válnak talajvesztetté, valamint emberek akár százezrei, remélem, nem milliói veszthetik el az életüket. Ez most sokkal nagyobb probléma.”

A Caltex ausztrál olajipari vállalat úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban függeszti fel a Caltex Lytton nevű olajfinomító működését, mivel a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent az üzemanyagok iránti kereslet
Fotó: MTI/AAP/Dan Peled
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam