2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős, de várhatóan nem tartós hatással lesz a vírus a kibocsátásra

A második világháború vége óta nem látott mértékben csökkenhet idén a világ szén-dioxid-kibocsátása a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások következtében – mutatott rá a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás számszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Global Carbon Project (GCP) elnöke.

„Nem lennék meglepve, ha idén 5, vagy akár még több százalékkal visszaesne a szén-dioxid-kibocsátás” – írta a Reuters hírügynökségnek küldött e-mailjében Rob Jackson, a GCP elnöke, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora, megjegyezve, hogy ilyen mértékű csökkenésre a második világháború vége óta nem volt példa.

Hozzátette azt is, hogy ez lenne az első visszaesés a 2008-as válságot követő 1,4 százalékos emissziócsökkenés óta.

A klímakutatók korábban arra figyelmeztették a világ kormányait, hogy az éghajlatváltozás legsúlyosabb forgatókönyvének elkerülése érdekében, a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének 2020-ig el kell kezdődnie.

A szakértők szerint strukturális változások nélkül a koronavírus-járvány okozta emissziócsökkenés valószínűleg rövid életű lesz, és nem fogja jelentősen befolyásolni a légkörben évtizedek óta halmozódó szén-dioxid mennyiségét.

Csekély a forgalom a New York-i Amsterdam sugárúton a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án
Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

Corinne Le Quere, a Kelet-angliai Egyetem klímakutatója arra számít, hogy a járvány miatt elrendelt korlátozások megszűnésével a kibocsátási mutatók nagyjából ugyanoda állnak vissza, ahol voltak.

Hasonlóan vélekedik a Meteorológiai Világszervezet (WMO) infrastruktúrával foglalkozó részlegének munkatársa, Lars Peter Riishojgaard is, aki a genfi székhelyű szervezet szerdai virtuális konferenciáján beszélt arról, hogy a légszennyezettség és a szén-dioxid-kibocsátás jelenleg észlelt bármilyen mértékű csökkenése valószínűleg csupán átmeneti. „Az éghajlatra nézve nincs nagy jelentősége” – fűzte hozzá a szakember.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam