2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az idei volt az egyik legmelegebb március a világon

Az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S) hétfői közleménye szerint a globális hőmérséklet elérte 2017 és 2019 márciusáét, amelyek a második és a harmadik legmelegebbek voltak.

Európa nyugati partjainál a hőmérséklet az átlag közelében volt, a Balti-tenger mellett és Európa keleti részén azonban jóval fölötte.

Oroszoroszág nagy részén, Ázsia több régiójában, az Egyesült Államok keleti és déli vidékein, Mexikó és Dél-Amerika déli részén, Közép-Afrikában és Nyugat-Ausztráliában az átlagnál sokkal melegebb volt. Az átlagnál hidegebb hőmérsékletet Kanada északi és nyugati részén, Grönlandon, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon és az Antarktisz keleti részén mértek – írták a közleményben.

Mind az Északi-sark, mind az Antarktisz térségében a tengeri jég kiterjedése kisebb volt a 1981–2010 közötti időszak átlagánál.

Az eddig mért legmelegebb március 2016-ban volt. A Copernicus az Európai Uniónak a Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja.

Kirándulók a tavaszias melegben a siófoki Balaton-parton március 18-án
Fotó: MTI/Varga György
Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Nagy a zsongás Murányi Marcell művei körül Édes-bús mesék – Lírai bolyongás a Balaton-felvidéken
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam