2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tisztább a levegő, mint karácsonykor

A koronavírus kevés pozitív hatásainak egyike a levegőszennyezés drasztikus mérséklődése, amit az utóbbi hetekben már Magyarországon is megtapasztalhattunk.

Az otthon maradás a forgalom csökkenésével jár, így a kipufogógázok az elmúlt hetekben jóval kevésbé terhelték a környezetet, mint a járvány előtti időszakban. Mindez a légszennyezéssel kapcsolatos adatokon is jól látszik: a leginkább a közlekedéstől függő nitrogén-oxid-koncentráció március végére az ország több városában jócskán lecsökkent – derül ki a G7-en publikált elemzésből.

Amellett, hogy a kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, és több intézkedéssel igyekszik otthon maradásra bírni a lakosságot, számos más tényező is befolyásolja a levegőszennyezés alakulását, amelyek többnyire az időjárással állnak kapcsolatban: hidegebb napokon például kénytelenek vagyunk jobban befűteni, ami nagyobb károsanyag-kibocsátással jár.

Az elmúlt 12 év márciusi légszennyezettségi adatainak alakulását összevetve a nitrogén-oxidok szintje a veszélyhelyzet kihirdetésének nyomán átlagosan 36 mikrogramm/köbméterrel csökkent a budapesti Erzsébet téren és Széna téren található mérőállomásokon.

Összehasonlításképp: a decemberi hónapokban a karácsonyi időszak bekövetkeztével a fővárosban átlagosan 21 mikrogramm/köbméteres visszaesést mutatott a nitrogén-oxidok koncentrációja az elmúlt 12 évben. Néhány vidéki város adatait vizsgálva is hasonló következtetésekre juthatunk, igaz, a csökkenés mértéke ezek esetében messze alulmúlja a fővárosi szintet – derül ki Hajdu Miklós G7-en megjelent írásából.

Rendőrök járőröznek a budapesti Szent Gellért téren 2020. április 8-án
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam