2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímakutatóknak is van karbonlábnyomuk, és nem is titkolják

A nemzetközi kongresszusokkal járó interkontinentális utazások, a terep- és laboratóriumi munka, a hatalmas informatikai kapacitásokat igénybe vevő modellszámítások nem csak a klímaváltozás megértéséhez, a fokozódásához is hozzájárulhatnak. 

Tamara Ben Ari környezetkutató és Olivier Berné asztrofizikus azért hozta létre a Labos1point5 nevű szervezetet, hogy a kutatók csökkenthessék a munkájukkal járó szén-dioxid-kibocsátást, és ezáltal „a tudósok megőrizzék hitelességüket a társadalom szemében” – számolt be róla a hvg360°.

Már több mint 1700-an csatlakoztak hozzájuk, a honlapon közzétett segédlettel a legtöbben ki is számolták a saját karbonlábnyomukat.

A Labos1point5 szerint a teljes kutatási protokoll átalakítására (például a repülőutaknak videókonferenciával való helyettesítésére) lenne szükség, hogy a tudósok ne csak papoljanak, hanem példát is mutassanak a világnak. Bár az egyetemi körökből egyre többen gondolkodnak hasonlóan, vannak, akik attól tartanak, a lábnyomcsökkentés a tudományosság kárára mehet.

Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Az egyéni példa ereje: amikor egy elkötelezett milliókat mozgat meg Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam