Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus nem hoz megoldást a klímaváltozásra

A járvánnyal összefüggő korlátozások hatására csökkent a kibocsátás, de ez önmagában kevés lesz a 2050-re kitűzött klímacél eléréséhez.

A korlátozások következtében Kínában negyedével esett vissza a szén-dioxid-kibocsátás, Európában az iparosodott észak-olasz régió felett figyelhető meg a tisztább légkör. A Carbon Brief nevű, klímavédelemmel foglalkozó portál szerint a koronavírus-járvány miatt 2020-ban 4 százalékkal, összesen 1600 millió tonna szén-dioxiddal csökkenhet a kibocsátás – írja a hvg.hu.

A Carbon Brief ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy még ez a mérséklődés sem elegendő ahhoz, hogy az országok elérjék a klímacélt, azaz hogy a hőmérséklet-növekedést 1,5 fokon tartsák 2050-ig.

A klímavédelem szempontjából kiemelt fontosságú határérték eléréséhez az évi kibocsátást hat százalékkal, azaz 2200 millió tonna szén-dioxiddal kellene csökkenteni.

A portál szerint a globális szén-dioxid-kibocsátásért felelős nagyvállalatoknak kellene többet tenniük, hogy a kitűzött cél teljesüljön.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően jelentős mértékben csökkent a légszennyezettség Spanyolországban, így a Madridtól 30 kilométerre fekvő Alcala de Henares városából jól látható a spanyol főváros sziluettje 2020. április 14-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
Neked ajánljuk
Négy évtizede először csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Indiában Min kéne változtatnunk, hogy hosszú távon, érdemben csökkenjen a kibocsátásunk? ENSZ: a világjárvány miatt nem szabad elfeledkezni a globális felmelegedésről Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) „A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam