2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus nem hoz megoldást a klímaváltozásra

A járvánnyal összefüggő korlátozások hatására csökkent a kibocsátás, de ez önmagában kevés lesz a 2050-re kitűzött klímacél eléréséhez.

A korlátozások következtében Kínában negyedével esett vissza a szén-dioxid-kibocsátás, Európában az iparosodott észak-olasz régió felett figyelhető meg a tisztább légkör. A Carbon Brief nevű, klímavédelemmel foglalkozó portál szerint a koronavírus-járvány miatt 2020-ban 4 százalékkal, összesen 1600 millió tonna szén-dioxiddal csökkenhet a kibocsátás – írja a hvg.hu.

A Carbon Brief ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy még ez a mérséklődés sem elegendő ahhoz, hogy az országok elérjék a klímacélt, azaz hogy a hőmérséklet-növekedést 1,5 fokon tartsák 2050-ig.

A klímavédelem szempontjából kiemelt fontosságú határérték eléréséhez az évi kibocsátást hat százalékkal, azaz 2200 millió tonna szén-dioxiddal kellene csökkenteni.

A portál szerint a globális szén-dioxid-kibocsátásért felelős nagyvállalatoknak kellene többet tenniük, hogy a kitűzött cél teljesüljön.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően jelentős mértékben csökkent a légszennyezettség Spanyolországban, így a Madridtól 30 kilométerre fekvő Alcala de Henares városából jól látható a spanyol főváros sziluettje 2020. április 14-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam